Slovenija

''Iskali bomo ustrezne strateške partnerje in primerno kupnino.''

STA/M.J.
14. 5. 2013, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bartušek je danes v DZ glede vladnih načrtov za prodajo državnih deležev v podjetjih povedala, da bo država iskala ustrezne strateške partnerje in primerno kupnino.

Mediaspeed

''Nikakor ne bo šlo za razprodajo'', je dodala. Strategijo za upravljanje državnih naložb je napovedala do konca leta. Za pripravo kakovostne strategije je po premierkinih pojasnilih potrebno več časa. Vendar pa mora Slovenija v teh časih po njenem mnenju pokazati, da je odprta za tuje naložbe. Zato je vlada minuli četrtek potrdila paket 15 državnih naložb za prodajo in ga poslala v DZ.


Poleg Nove Kreditne banke Maribor in Telekoma Slovenije vlada predlaga prodajo Aerodroma Ljubljana, Adrie Airways Tehnike, Cinkarne Celje, Gospodarskega razstavišča, Palome, Term Olimia, Uniorja in Žita.

Poleg tega predlagala prodajo Adrie Airways, Aera Celje, Elana, Fotone in Heliosa. Postopek privatizacije teh podjetij je sicer že v teku, a je zanje treba pridobiti soglasje DZ.

Bratuškova zagotavlja, da bo vlada iskala ustrezne strateške partnerje in primerno kupnino in da nikakor ne bo šlo za razprodajo.

Koalicija glede prodaje državnih podjetij ni povsem enotna. Ločeno stališče ima SD. V stranki sicer ne napovedujejo koalicijskih trenj, a si želijo, da bi odločitve slonele na sprejeti strategiji upravljanja z državnimi naložbami. V stranki ves čas opozarjajo, da se mora Slovenija privatizacije lotiti na podlagi ocene o razvojnih prioritetah države.

Privatizacija je eden od vladnih ukrepov za oživitev gospodarstva. Poleg sanacije banke sodijo v ta sklop še ukrepi za pomoč prezadolženim podjetjem in pa izboljšanje upravljanja z državnim premoženjem z dokončno ustanovitvijo Slovenskega državnega holdinga.

Bratuškova je danes omenila še načrtovano jamstveno shemo za mala in srednja podjetja, ki se bo izvajala preko SID banke. Predvidena jamstvena kvota bo po njenih napovedih znašala od 500 milijonov do ene milijarde evrov, poroštva pa se bodo lahko odobrila tudi za financiranje obratnega kapitala.

Premierka je danes poslancem predstavila program stabilnosti in nacionalni reformni program.