Slovenija

Sprejeli Majniško deklaracijo 2013

STA / S.R.
11. 5. 2013, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delegati 10. kongresa SDS so sprejeli nosilno resolucijo Družba odgovornosti in svobode, ki ponuja odgovore na sedanje izzive ter položaj v državi in vrednostno središče slovenskega naroda postavlja na temelje vrednot osamosvajanja.

SDS

Sprejeli so še devet drugih resolucij iz različnih področij in tudi Majniško deklaracijo 2013. Kongres SDS se bliža koncu in je tik pred razglasitvijo rezultatov volitev vodstva stranke.

V resoluciji so opravili analizo dosedanjega delovanja, se opredelili do trenutnega političnega položaja in razmer ter utemeljili izzive za prihodnost. Upravljanje z državo mora v osnovnih pristopih potekati skladno s tem vrednostnim središčem, ki izhaja iz vrednot osamosvajanja Slovenije, sicer družba zaide v krizo, je eno glavnih stališč v resoluciji.

Nadaljujejo, da SDS po dobrih dveh desetletjih stalne rasti danes združuje velik socialni kapital in obsežen strokovni potencial. Zato je "sposobna uspešno voditi državo tudi v najtežjih okoliščinah, kar je v preteklem letu dokazala druga vlada pod njenim vodstvom".

Podobno, kot je danes v svojem nagovoru izpostavil prvak SDS Janez Janša, SDS v nosilni resoluciji navaja, da razvoj slovenske družbe in modernizacija po osamosvojitvi in vpeljavi temeljnih demokratičnih struktur in pravne države nista izkoristila vseh svojih razvojnih možnosti.

Ker zaradi nedokončane tranzicije in ohranitve monopolov upravljanje z državo v osnovnih pristopih ne poteka skladno z vrednostnim središčem slovenskega naroda, ampak se le-to poskuša razgrajevati, je družba zašla v eksistencialno krizo, so prepričani v SDS.

Po mnenju stranke nestabilen in posledično neučinkovit politični sistem omogoča ohranjanje lastniških, pravosodnih in medijskih monopolov. Proporcionalni volilni sistem z nizkim vstopnim pragom pa da preveč razdrobi voljo volivcev na preveliko število strank. V nosilni resoluciji zato vnovič obujajo potrebo po spremembah volilnega sistema. Podpirajo vsakršno spremembo volilnega sistema, ki bi šla v smeri večje enakosti, pravičnosti, preglednosti, odgovornosti, stabilnosti in učinkovitosti.

Protidemokratični refleks se je, tako SDS v resoluciji, najbolj očitno pokazal v okviru t.i. ljudskih vstaj. Del protestov so po njihovem zaznamovala nasilna dejanja, značilna za levi fašizem in sovražni govor, "s čimer so obujali nekaj, za kar smo mislili, da je že preteklost".

Eno od poglavij resolucije namenjajo utrjevanju kulturne istovetnosti, poudarjajo vrednoto domoljubnosti. Zadnje poglavje namenjajo perspektivi Slovenije in EU. SDS želi Sloveniji povrniti ugled in bonitetne ocene, ki so bile po njihovem značilne za čas med letoma 2004 in 2008. Kot navajajo, se zavedajo, da smo Slovenci sposobni sami sprejeti odgovornost za reševanje iz krize in za nadaljnji razvoj. Da bi bili uspešni kot skupnost, kot država, pa moramo biti po prepričanju SDS v odločilnih trenutkih enotni.

Delegati so sicer sprejeli še nekaj drugih resolucij. Med drugim resolucijo Za enakomernejši razvoj celotne Slovenije, resolucijo za stabilen politični sistem, za gospodarsko rast in več odgovornosti, resolucijo Nič v Sloveniji brez mladih ter Iz krize z zdravimi javnimi financami. V posebni resoluciji poudarjajo, da nas iz krize lahko popeljejo le zagon gospodarstva in nova delovna mesta. Prepričani so, da SDS zmore izvesti ukrepe za dosego teh ciljev.

Nova finančna perspektiva po njihovem omogoča, da razvojna sredstva usmerijo v krepitev panog, kot so turizem, lesna industrija in logistika.

V sprejeti Majniški deklaraciji 2013 pa SDS vse politične stranke, gibanja in druge civilno družbene organizacije ter vse ljudi dobre volje vabijo, da - tako kot v času osamosvajanja - strnejo svoje vrste za bolj učinkovito premagovanje krize in tranzicijskih stranpoti, za povrnitev blaginje državljanov, za utrjevanje krhke demokracije, uresničevanje razvojnih perspektiv Slovenije ter povrnitev njenega ugleda v EU in svetu.