Slovenija

Janša se bo s SDS boril naprej

STA / S.R.
11. 5. 2013, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delegati SDS so na današnjem 10. kongresu Janeza Janšo s 522 glasovi za in 11 proti že sedmič zapored izvolili za predsednika stranke.

Reuters
Janša začenja svoj sedmi mandat.

Sprejeli so tudi več programskih dokumentov, s katerimi ponujajo odgovore na aktualne izzive v državi. Janša je napovedal, da se bo SDS še naprej "borila na glavni fronti", da bo ostala suverena in glas normalnosti.

Janša je po izvolitvi v govoru delegatom spomnil, da je SDS slovensko državo soustvarjala in se zanjo borila, jo skušala narediti v časih, ko so bili izzivi zelo veliki, boljšo. "Od samega začetka je bil naš cilj, da bi se v tej državi vsi počutili kot doma oz. da bi jo vsi, ki v njej živimo, lahko s srcem čutili kot svojo lastno domovino," je dejal.

Po njegovih besedah je bila SDS v tem času tista politična sila, ki je v filozofskem smislu zagovarjala kulturo življenja in je v ospredje postavljala vse tiste dogodke, "ki so nas Slovence v usodnem času združili".

Po pričakovanjih Janša torej ni izgubil zaupanja, ko je sam dejal, trenutno najmočnejše politične stranke v Sloveniji. Na močno podporo, ki jo uživa, kaže tudi dejstvo, da ni imel protikandidata. Na kongresu tako ni bilo govora ne o nedavnemu poročilu komisije za preprečevanje korupcije, ki je Janši očitala kršenje protikorupcijske zakonodaje, ne o predčasnem koncu druge Janševe vlade, ki je sledil temu.

Rdeča nit kongresa je bila napoved boja proti rdečim monopolom, ki, kot je dejal Janša v svojem uro dolgem uvodnem nagovoru, obvladujejo tudi medije in sodstvo ter onemogočajo vladavino prava. Ohranjanje pridobitev NOB in revolucije je po njegovem mnenju dobilo zelo konkretno interesno obliko: ohranjanje privilegijev.

Ker lahko gospodarsko rast zagotovimo samo v družbi brez monopolov, je razgradnja teh monopolov po Janševi oceni temeljni pogoj za izhod iz krize. In pred nami je finale propada oziroma moralnega in finančnega bankrota rdečih monopolov, je prepričan stari in novi predsednik SDS.

Kritičen je bil tudi do odločitve vlade Alenke Bratušek o dvigovanju davkov. Meni, da je to popolnoma napačna smer. Nedavno izjavo predsednika SD Igorja Lukšiča, češ da je prišel čas za dvig davkov, pa je označil za vojno napoved gospodarstvu in vsem, ki v Sloveniji živijo od lastnega dela.

Vrstni red zadnjih vladnih aktivnosti je bil po njegovem mnenju "popolnoma napačen". "Najprej smo se zadolževali, potem smo ukrepe pošiljali v Bruselj in naslednji teden jih bo vlada predstavila v parlamentu. Če bi hoteli doseči čim boljše učinke, bi moral biti vrstni red ravno obraten," je dodal.

A hkrati Janša tudi iz opozicije napoveduje, da bo SDS pomagala vladi, kjer se bo dalo, pri čemer sicer dodaja, da ni možno pomagati nekomu, ki te ne želi poslušati.

Tako je stranka z nosilno resolucijo Družba odgovornosti in svobode ponudila odgovore na sedanje izzive ter položaj v državi. V njej so med drugim zapisali, da mora upravljanje z državo v osnovnih pristopih potekati skladno z vrednostnim središčem, ki izhaja iz vrednot osamosvajanja Slovenije, sicer družba zaide v krizo.

Ohranjanje lastniških, pravosodnih in medijskih monopolov po ugotovitvah stranke ohranja tudi nestabilen in posledično neučinkovit politični sistem. V nosilni resoluciji zato vnovič obujajo potrebo po spremembah volilnega sistema, ki bi šla v smeri večje enakosti, pravičnosti, preglednosti, odgovornosti, stabilnosti in učinkovitosti.

Protidemokratični refleks se je, tako SDS v resoluciji, najbolj očitno pokazal v okviru t. i. ljudskih vstaj. Del protestov so po njihovem zaznamovala nasilna dejanja, značilna za levi fašizem in sovražni govor, "s čimer so obujali nekaj, za kar smo mislili, da je že preteklost".

Eno od poglavij resolucije namenjajo utrjevanju kulturne istovetnosti, poudarjajo vrednoto domoljubnosti. Zadnje poglavje namenjajo perspektivi Slovenije in EU. SDS želi Sloveniji povrniti ugled in bonitetne ocene, ki so bile po njihovem značilne za čas med letoma 2004 in 2008, ko so prvič dobili mandat za vodenje vlade.

Delegati so sicer sprejeli še nekaj drugih resolucij, v katerih se med drugim zavzemajo za enakomernejši razvoj celotne Slovenije, za stabilen politični sistem ter za gospodarsko rast in več odgovornosti, v posebni resoluciji pa poudarjajo, da nas iz krize lahko popeljejo le zagon gospodarstva in nova delovna mesta.

V sprejeti Majniški deklaraciji 2013 pa SDS vse politične stranke, gibanja in druge civilno družbene organizacije ter vse ljudi dobre volje vabijo, da - tako kot v času osamosvajanja - strnejo svoje vrste za bolj učinkovito premagovanje krize in tranzicijskih stranpoti, za povrnitev blaginje državljanov, za utrjevanje krhke demokracije, uresničevanje razvojnih perspektiv Slovenije ter povrnitev njenega ugleda v EU in svetu.

V programskih dokumentih tudi navajajo, da SDS po dveh desetletjih stalne rasti danes združuje velik socialni kapital in obsežen strokovni potencial. Zato je "sposobna uspešno voditi državo tudi v najtežjih okoliščinah, kar je v preteklem letu dokazala druga vlada pod njenim vodstvom".

SDS se bo tako še naprej borila na glavni fronti in vseeno, koliko časa in koliko naporov bo potrebnih, nikoli ne bodo odnehali, je Janša še napovedal v svojem dopoldanskem govoru. Po izvolitvi pa je poudaril, da bo SDS ostala alternativa tistemu, "kar se ponuja kot nek utopični koncept prehoda v diktaturo, imenuje pa se demokratični socializem".

Kot simbol demokratičnega socializma je pokazal bankovec za 10 milijard dinarjev iz 80. let prejšnjega stoletja, "za katerega se je v času demokratičnega socializma dopoldne dobilo hot dog, popoldne pa samo še hrenovko, ker je polovico pojedla inflacija". Tisti mladi, ki takrat še niso bili rojeni, danes nasedajo propagandi, tisti, ki to spodbujajo, pa te mlade izkoriščajo za obrambo svojih privilegijev, je dejal.

Delegati so danes izvolili tudi nov izvršilni in nadzorni odbor.