Slovenija

Je bila Vseslovenska ljudska vstaja zrežirana?

Simon Rosc
23. 4. 2013, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na elektronski naslov uredništva smo prejeli poročilo Prapor svobode in Zveze domoljubnih društev Hervaldi, ki slovenske vstaje opredeljuje kot zrežirane. Kdo je torej skrivnostni režiser?

Mediaspeed

Problem naj bi nastal, ko sta se ZDD Hervaldi in PZ Prapor svobode oktobra lani udeležili 5. redne seje ustavne komisije. Po njihovih navedbah je zainteresiranim predstavnikom civilne družbe Virant diktatorsko onemogočil podajanje stališč o spremembi 90. člena Ustave RS, ki opredeljuje referendum. Na nadaljnjih sestankih, ki so opredeljevali ta problem, so bile vabljene tudi druge organizacije civilne družbe in posamezniki, ki se zavedajo pomena instituta referenduma, vendar odziva ni bilo. Hkrati naj bi, po navedbah poročila, Zvezo DD Hervaldi poskušali povleči v diskreditacijo prek plasiranih informacij o povezavi z nasilnimi demonstracijami, a jim to ni uspelo.

Januarja so se domoljubnim društvom pridružili še drugi vstajniški voditelji, vendar naj pobud PZPS in Zveze Hervaldi ne bi vzeli resno, in kot so zapisali, je bila med določenimi skrajno levimi posamezniki prisotna želja po diskreditaciji ZDD Hervaldi in PZ Prapor svoboda, ki pa je bila usklajena z medijsko gonjo. Med tistimi, ki so ignorirali njihove predloge in argumente, so v elektronskem sporočilu našteti: Jang Man, Nikola Janović, Mitja Svete, Lenart Zajc, Uroš Lubej, Rok Zavratnik, Vuk Čošić …

Kot primer, zakaj naj bi bile vstaje in ignoranca do njih zrežirane, so navedli, da so na vstaji v Mariboru imeli pripravljeno celo ekipo moderatorjev in natisnjene brošure. Ker ni nič zastonj, se sprašujejo, od kod vstajnikom denar. Zapisali so, da je vse videti kot vnaprej pripravljen PR-projekt.

Za mnenje o vsem tem smo vprašali tudi vodjo vseslovenske ljudske vstaje, Uroša Lubeja, ki je zatrdil, da denar prihaja izključno iz prostovoljnih prispevkov vstajnikov, poleg tega pa nobena njihova aktivnost ni terjala velikih stroškov in sploh ne vidi povezave med zadevami, ki so se dogajale v DZ v zvezi s spremembo ustave in poznejšimi vstajami. Te so se začele v Mariboru popolnoma spontano in že samo dejstvo, da podporniki VLV konstruktivno kritizirajo tako levo kot desno politično opcijo in so njihove zahteve enake do vseh, kaže na to, da v ozadju ni nobenih političnih stricev. Kot pravi Lubej, bi bilo dobro, če bi domoljubna društva navedla konkretna imena. Dodal je še, da je poudarek vstaj predvsem na človekovih pravicah in ne gre toliko za pomanjkanje domoljubja.

Še vedno torej ne vemo, kdo naj bi bil skrivnostni režiser vstaj, in še vedno tli dvom ljubosumja tistih, katerih glas se je izgubil nekje med vzklikanjem protestnikov.

Mediaspeed
Je bilo vse skupaj zrežirano?