Svet

Hrvaški se obetajo množični protesti

STA / S.R.
23. 4. 2013, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodstva 12 hrvaških sindikatov javnega sektorja so danes napovedala velike prvomajske proteste sredi Zagreba kot prve v vrsti številnih sindikalnih akcij, s katerimi nameravajo pritisniti na vlado, da bi spremenila svojo gospodarsko politiko ali odstopila.

Reuters

Napovedujejo tudi možnost blokade celotnega javnega sektorja do izpolnitve svojih zahtev. Sindikati bodo 17. maja za svoje članstvo organizirali referendum, na katerem bi odločali, ali so pripravljeni ustaviti izvajanje storitev za državljane do izpolnitve sindikalnih zahtev. Ob tem pričakujejo razumevanje državljanov, čeprav bodo imeli nekateri zaradi tega težave.

"Ali si lahko predstavljate začetek turistične sezone s kolonami avtomobilov od hrvaške meje do Avstrije, več stometrske vrste pred okenci, zdravnike, ki bodo delali, kot da je nedelja ali praznik, ter izobraževalni sistem, v katerem ne bodo zaključevali ocen, da ne bi organizirali izpitov niti vpisa v šole in na fakultete," je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu vprašal predsednik Neodvisnega sindikati srednjih šol Branimir Mihalinec.

Med drugim od vlade zahtevajo vrnitev odvzetih pravic, umik odločitev, ki omejujejo kolektivne pogodbe, usklajevanje plač v javnem sektorju z drugimi sektorji, odstop kompromitiranih ministrov ter spremembo ekonomske politike. Zahtevajo tudi opravičilo zaradi žalitve javnih uslužbencev, ki so jih nekateri mediji označili za "parazite".

Kot so še ocenili, petletna gospodarska kriza kaže, da politika varčevanja ne more popeljati države iz recesije ter da je zniževanje proračunskega primanjkljaja in zadolževanja možno uveljaviti zgolj potem, ko bo zagotovljena gospodarska rast in odpiranje delovnih mest.

Ob tem se sklicujejo na Nobelova nagrajenca za ekonomijo Paula Krugmana in Josepha Stiglitza, ki veljata za kritika neoliberalnega kapitalizma in predlagata večjo vlogo države pri izhodu iz gospodarske krize.

Sindikati so danes napovedali, da bodo velike proteste organizirali tudi v soboto 18. maja, ko bo volilni molk pred lokalnimi volitvami 19. maja. Če njihove skrajne sindikalne akcije ne bodo obrodile sadov, razmišljajo, da bodo jeseni organizirali zbiranje podpisov za referendum o predčasnih volitvah.

Kot so izpostavili, v svojem delovanju ne zastopajo nobene politične opcije, ker so ocenili, da so za obstoječe stanje odgovorni tako aktualna levosredinska vlada na čelu z SDP, kot njihovi predhodniki iz koalicijske vlade HDZ.

Vlado premiera Zorana Milanovića so označili za "bahavo, hinavsko in domišljavo". Poudarili so, da je Milanović dobro leto zavračal njihove predloge za srečanje, njegovo povabilo, da bi se srečali, potem ko so napovedali prvomajske proteste, pa so zavrnili.