Slovenija

Tudi v Sindikatu policistov Slovenije napovedujejo stavko

STA / S.R.
23. 4. 2013, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so v ponedeljek sklenili, da začnejo priprave na izvedbo splošne stavke, je potrdila predstavnica sindikata za odnose z javnostmi Monika Golob.

Dolenjski list

Kot je pojasnila, ne morejo pristati na linearno znižanje plač, o čemer se vlada pogovarja s sindikati javnega sektorja. Svoje zahteve naj bi predstavili v sredo.

Golobova je za STA izpostavila, da vsa njihova opozorila vladi in ministru za notranje zadeve in javno upravo Gregorju Virantu glede linearnega znižanja plač v zadnjih dneh očitno niso zalegla.

"S sindikati javnega sektorja se še vedno pogovarjajo o linearnem znižanju plač vseh javnih uslužbencev, na kar pa v policiji ne moremo pristati. V policiji smo že varčevali, smo že racionalizirali, ukinjali policijske uprave, upokojevali in primanjkljaj znižali na zgolj 0,2 odstotka," je spomnila Golobova.

Država ima po njenem mnenju sicer mehanizme, s katerimi bi lahko delovala pravično, "ampak očitno je država res zgolj še sama sebi namen". Kot je dodala, "si očitno nekdo v tej državi želi slabo policijo". Tega pa v sindikatu ne bodo dovolili: "Zaradi kadrovske podhranjenosti in izjemne preobremenjenosti policistov v tej državi ne bomo dali niti centa več."

V SPS že pripravljajo stavkovne zahteve, ki jih bodo predvidoma predstavili v sredo na novinarski konferenci, je še navedla Golobova.

Ob tem ne izključuje možnosti sodelovanja s Policijskim sindikatom Slovenije (PSS). "Mislim, da je cilj obeh sindikatov, da ne bomo dovolili, da se kakor koli posega v plače policistov, ki so res že na robu minimalnih zneskov," je še navedla Golobova.

Stavkovni odbor drugega policijskega sindikata PSS je medtem v ponedeljek sklenil, da stavkovne ukrepe med 26. aprilom in 5. majem zaostri na območju celotne države. Tako so se odločili na podlagi poteka dosedanjih pogajanj v okviru vladne pogajalske skupine in koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Minister Virant je napovedana zaostritev stavkovnih ukrepov PSS že označil za nepotrebno kazanje mišic v okviru pogajanj zaradi predlaganih vladnih ukrepov. Virant je napoved PSS obžaloval, hkrati pa povedal, da do zadnjega dne računa na "razum in dobro voljo" na obeh straneh za ustrezen dogovor.