Svet

Asadov režim res uporablja kemično orožje?

STA / S.R.
23. 4. 2013, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sile sirskega predsednika Bašarja al Asada v bojih proti upornikom uporabljajo kemično orožje, je na varnostni konferenci v Tel Avivu danes zatrdil visoki predstavnik izraelske vojske.

Reuters

Šlo naj bi za plin sarin, dokaze za njegovo uporabo pa so opazili večkrat, vključno v marčnem napadu v provinci Alep, v katerem je umrlo 31 ljudi.

Kot je na konferenci dejal general Itaj Brun, sirska vojska v zadnjem času vse več uporablja kemično orožje. Glede na njihove podatke, je al Asadov režim v zadnjih nekaj mesecih kemično orožje proti upornikom uporabil "v številnih incidentih", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavil je 19. marec, ko je v provinci Alep umrlo 31 ljudi. Fizični simptomi žrtev kažejo na to, da so bile ubite s kemičnimi sredstvi, je po ogledu fotografij z območja ugotovila izraelska vojska. "Zožene zenice, pena na ustih in druga znamenja so dokazi za uporabo kemičnega orožja," je dejal. Šlo naj bi za smrtonosni plin sarin.

Kot je še dejal Brun, je v Siriji več kot tisoč ton kemičnih sredstev in "veliko" bojnih konic in raket, ki jih lahko oborožijo s smrtonosnim orožjem.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je v ponedeljek v Izraelu ponovil ameriško stališče, da bi uporaba kemičnega orožja v Siriji "spremenila igro" in da ZDA tega ne bodo dopustile.