Svet

Pred glasovanjem o istospolnih porokah okrepili varnost

STA / S.R.
23. 4. 2013, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pariška policija je pred današnjim končnim glasovanjem o zakonu o istospolnih porokah okrepila varnost.

Reuters

Če bo zakon v narodni skupščini v skladu s pričakovanji izglasovan, bo Francija postala 14 država, ki dovoljuje istospolne poroke. Glasovanje je predvideno okoli 17. ure.

V prvem branju so poslanci zakon podprli z 329 glasovi za in 229 proti. Po pričakovanjih je podoben izid moč pričakovati tudi danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po glasovanju v narodni skupščini mora sprejeti zakon podpisati še predsednik Francois Hollande, da bi začel veljati, pa ga morajo tudi objaviti v uradnem listu.

12. aprila je zakonu, ki poleg istospolnih porok dovoljuje tudi posvojitve, zeleno luč že prižgal senat, potem ko ga je skupščina prvič potrdila 12. februarja.

Predlog zakona je sicer v zadnjih mesecih sprožal burne razprave in ulične proteste, ki so se občasno sprevrgli tudi v nasilje. Reforma omenjene zakonodaje je Francoze tudi razdelila na tiste, ki zakon podpirajo in tiste, ki mu nasprotujejo.

Na ulicah Pariza se je v nedeljo zbralo več deset tisoč nasprotnikov zakona. V zadnjem tednu so nasprotniki zakona protestirali tudi nasilno, spopadali so se s policijo in zažigali avtomobile.