Slovenija

Celjski kriminalisti ovadili dve osebi

STA / A.M.
22. 4. 2013, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Celjski kriminalisti so v preteklih dneh podali kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj poslovne goljufije pri najemanju bančnih posojil v vrednosti 1,75 milijona evrov.

Reuters

V imenu dveh celjskih družb naj bi leta 2008 lažnivo prikazovali, da družbi potrebujeta denar za začetek gospodarskega posla v Libiji.

Omenjena kazniva dejanja se, kot so zapisali na celjski policijski upravi, nanašajo predvsem na poslovanje dveh gospodarskih družb iz območja Celja, in na nezakonita ravnanja njihovih odgovornih oseb pri najemanju kreditov oz. posojil in pri poslovanju s poslovnimi partnerji.

V prvem primeru je bila kazenska ovadba podana zoper dve odgovorni osebi in se nanaša na pridobitev bančnih kreditov dveh gospodarskih družb z območja Celja v vrednosti 1,75 milijona.

Kriminalisti sumijo, da sta zastopnika gospodarskih družb z območja Celja leta 2008 lažnivo prikazovala, da družbi potrebujeta denar za začetek gospodarskega posla v tujini, s prihodki iz tega posla pa naj bi družbi v nadaljevanju kredit vrnili. Na ta način sta uspela spraviti v zmoto odgovorne osebe banke iz Ljubljane, da je gospodarskima družbama odobrila dva kredita v skupnem znesku 1,75 milijona evrov.

Ob tem sta osumljenca spravila v zmoto tudi odgovorne osebe finančne družbe iz Maribora in gospodarske družbe iz Trbovelj, da sta h kreditoma pristopila kot poroka. Pridobljena sredstva sta nato osumljenca porabila za druge namene, posojilo pa ni bilo nikoli vrnjeno.

Zaradi nevračanja kredita, prav tako pa tudi zaradi stečajnih postopkov poroka, je bila banka oškodovana za 1,5 milijona evrov, oba poroka pa skupaj za okoli 250.000 evrov.

V drugem primeru je bila kazenska ovadba podana zoper isti dve osebi, ker sta v nadaljevanju s podobnimi lažmi o poslu v Libiji leta 2009 preslepila še zastopnika gospodarske družbe iz Trbovelj. Med drugim sta tudi lažno prikazovala, da bo ena od obeh gospodarskih družb opravila določene storitve in vzdrževalna dela za oškodovanca.

Oškodovana družba iz Trbovelj je zaradi lažnih obljub storitev plačala, še preden je bila opravljena. Storitev kasneje kljub zagotovilom ni bila opravljena, družba iz Trbovelj pa je bila oškodovana za 40.000 evrov.

Kot poroča spletna stran 24ur.com, naj bi bil po neuradnih informacijah eden izmed osumljencev znani celjski podjetnik Stanko Zakelšek, oškodovana banka pa naj bi bila Nova Ljubljanska banka. Mariborski porok naj bi bil Zvon Ena Holding, ki je končal v stečaju in ne bo mogel pokriti izgube največji slovenski banki.