Svet

Napolitano prisegel za nov mandat

STA / A.M.
22. 4. 2013, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je danes prisegel in s tem postal prvi predsednik v zgodovini države, ki bo služil drugi mandat.

Reuters
Kljub želji po upokojitvi je parlament v soboto znova izvolil Napolitana, saj stranke niso mogle doseči soglasja o njegovem nasledniku.

Napolitano je prisegel na skupni seji zgornjega in spodnjega doma italijanskega parlamenta. Poslanci so ga pozdravili z gromkim aplavzom.

Na začetku ceremonije so se sicer po tradiciji oglasili zvonovi palače Montecitorio, ki je sedež poslanske zbornice. Napolitana sta sprejela predsednika poslanske zbornice in senata, Laura Boldrini in Pietro Grasso, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanski predsednik je sicer dejal, da ni nikoli računal na drugi mandat. Na kandidaturo je pristal zaradi občutka odgovornosti do svoje države.

Podobno sedaj pričakuje od strank. V kolikor strankarski veljaki v načrtovanih posvetovanjih o sestavi vlade ne bodo pripravljeni na sodelovanje, bodo sledile posledice, jih je opozoril.

Napolitano je še obžaloval, da stranke v prejšnjem mandatu niso uspele sprejeti reforme volilne zakonodaje, ki bi državi zagotovila politično stabilnost. To je po njegovih besedah "neodpustljivo".

Parlament je Napolitana za predsednika izvolil v soboto v šestem krogu glasovanja s 738 od 1007 možnih glasov. Nekdanji komunist je v kandidaturo nepričakovano privolil le nekaj ur pred tem, potem ko ga je več voditeljev italijanskih političnih sil pozvalo, naj državo reši pred poglabljajočo se politično krizo.

V nedeljo je sicer 87-letni Napolitano opozoril, da gre za "kritičen čas" za Italijo. "Vsi moramo imeti pred očmi eno stvar, kot sem to poskušal imeti jaz - težko situacijo v državi," je poudaril po razglasitvi uradnih rezultatov glasovanja.

Napolitano naj bi v prihodnjih tednih razkril, kako se bo spopadel s političnim pat položajem, ki v Italiji vlada vse od februarskih parlamentarnih volitev. Levosredinski tabor je sicer zmagal, vendar potrebuje za večino v senatu koalicijsko partnerico. Dogovora zaenkrat ni na vidiku.