Slovenija

Stanovanjski krediti še vedno predragi in preveč tvegani

STA / S.R.
19. 4. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogoji za pridobitev stanovanjskega kredita trenutno niso dobri, ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Thinkstock

Večina potrošnikov, ki nima redne zaposlitve, posojila sploh ne bo dobila, redno zaposlenim pa so na voljo le pod dokaj neugodnimi pogoji. Ob tem pa v zvezi opozarjajo, da so stanovanjski krediti še vedno predragi in preveč tvegani.

Kot so zapisali v ZPS, je nedavni pregled ponudbe stanovanjskih kreditov pokazal, da je cena financiranja nakupa stanovanja še vedno zelo visoka. "Skoraj vse banke so v preteklem letu podražile svojo ponudbo," razmere opisuje vodja oddelka financ pri zvezi Boštjan Krisper.

Trenutno fiksni pribitek na referenčno obrestno mero Euribor za kredit v višini 80.000 evrov, ki ga bo potrošnik odplačal v 20 letih, v povprečju znaša namesto 2,6 odstotne točke že skoraj tri odstotne točke. To pomeni, da bo potrošnik za stroške kredita odštel več od tretjine izposojenega zneska.

Pri ZPS pa izpostavljajo, da so med bankami kljub temu razlike in da je med najbolj in najmanj ugodno banko možen prihranek vsaj 5000 evrov. Ugotavljajo tudi, da so varnejši krediti s fiksno obrestno mero praviloma še vedno zelo dragi. Zato svetujejo, da je pri odločitvi o najemu kredita morda smiselno počakati, da se stanje na trgu izboljša.

Potrošnikom svetujejo, da izračunajo, koliko sredstev za nakup nepremičnine že imajo na voljo in koliko denarja lahko mesečno namenijo za odplačevanje kredita. Priporočajo tudi, da ponudbe različnih bank primerjajo s pomočjo efektivne obrestne mere.

V njej so namreč vključeni najpomembnejši stroški kredita, vendar pa ne vedno vsi. Včasih je pogoj za ponudbo nakup različnih bančnih kartic, zavarovanj in varčevanj, ki jih mogoče sploh ne potrebujete, poudarjajo na ZPS.

Vsem tistim, ki letos načrtujejo obnovo svojega stanovanja ali hiše z namenom varčevanja z energijo, pa pri ZPS priporočajo ogled možnosti financiranja preko Ekosklada. Cena kreditov za boljša okna, fasade ali naprave za ogrevanje je lahko tudi za polovico nižja kot pri bankah, obenem pa so na voljo nepovratne subvencije.