Svet

V eksploziji v tovarni umrlo najmanj 14 ljudi

STA / S.R.
19. 4. 2013, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Župan teksaškega mesta West Tommy Muska je sporočil, da je velika eksplozija tovarne umetnih gnojil v sredo zahtevala najmanj 14 smrtnih žrtev.

Reuters

Med njimi so tudi štirje gasilci in reševalci, ki so se odzvali na klic o požaru v tovarni umetnih gnojil. Poleg tega pogrešajo še pet gasilcev, za katere se bojijo, da so prav tako mrtvi.

Policijski podčastnik William Swanton je v četrtek dejal, da se iskanje preživelih in mrtvih nadaljuje. Delo je težko, saj je bila eksplozija tako močna, da je povzročila potres jakosti 2,1 in povsem zravnala z zemljo bližnjo okolico. Uničen je bil stanovanjski blok, srednja šola in 75 hiš. Poškodovanih naj bi bilo okrog 160 ljudi.

Uvodne ocene o smrtnih žrtvah so se gibale med pet do 15 ljudi. Swanton je zatrdil, da ni nobenega razloga za domnevo, da bi šlo pri eksploziji za kaj drugega kot industrijsko nesrečo. Kraj z okrog 2700 prebivalci bo potreboval veliko pomoči, ki jo je obljubil guverner Teksasa Rick Perry. Povedal je, da je govoril s predsednikom ZDA Barackom Obamo, ki je prav tako zagotovil vso potrebno zvezno pomoč.

Zvezna agencija za kemično varnost in Agencija za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) sta na kraj eksplozije poslali svoje preiskovalce, ponesrečenim pa pomaga Rdeči križ. Tovarna je bila nekajkrat kaznovana zaradi manjših varnostnih prekrškov, nazadnje junija, ko je v okolje uhajal smrad po amoniaku.

West, ki se ponaša z naslovom središča češke dediščine v Teksasu, leži nedaleč od mesta Waco, kjer je pred 20 leti prišlo do odmevnega napada zveznih agentov na versko sekto Davidovcev na posestvu voditelja Davida Koresha. Umrlo je več kot 80 ljudi in leta 1995 se je domači terorist Timothy McVeigh maščeval z bombo iz umetnega gnojila amonijevega nitrata, s katero je uničil zvezno zgradbo v Oklahoma Cityju in pri tem ubil 168 ljudi.