Slovenija

Zakon o vinu ne predvideva kazni za nepravilno označena vina

STA / J.P.
17. 4. 2013, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nedovoljen hrvaški teran mora biti s polic umaknjen do 23. aprila.

Dolenjski list

Vinarska inšpekcija je s slovenskih polic odredila umik nedovoljenega hrvaškega terana, a zakon o vinu v primeru prometa z nepravilno označenim vinom ne predpisuje kazenskih določb ne za trgovca in ne za uvoznika oziroma distributerja. 

Vinarska inšpekcija je v petek v Mercatorjevem Hipermarketu Rudnik v Ljubljani opravila kontrolo prometa z vinom, označenim kot teran, ki ni bilo pridelano v Sloveniji, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Teran je v EU zaščiteno ime za vino z zaščiteno označbo porekla, ki je pridelano na Krasu iz sorte refošk. Zaščitena geografska označba in zaščitena označba porekla za vina se mora spoštovati znotraj EU in v vseh tretjih državah, ki imajo sklenjen sporazum o priznavanju označb z EU.

Inšpekcija je ob pregledu našla dve vrsti vina teran s hrvaškim poreklom, in sicer obe iz Zahodne Istre, istega uvoznika. Pri obeh vinih je bila ugotovljena nepravilna uporaba izraza teran. Teran se prideluje le na območju podokoliša Kraške planote, znotraj vinorodnega okoliša Kras, je rdeče, suho, mirno vino z zmerno vsebnostjo alkohola in vonjem ter okusom po gozdnih sadežih.

Barva vina teran je intenzivna, rubinasto rdeča, lahko z vijoličnimi odtenki, vino ima značilno višjo vsebnost mlečne in ostalih organskih kislin ter polifenolnih snovi. Tradicionalni izraz, ki se uporablja poleg imena teran, je vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem.