Slovenija

Cariniki še brez dogovora o prezaposlovanju

STA / J.P.
17. 4. 2013, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik sindikata Dušan Miščevič je po sestanku dejal, da bo stavkovni odbor v petek zato odločal o morebitni stavki.

Wikipedia

Predstavniki Sindikata carinikov Slovenije so se danes sestali s predstavniki finančnega ministrstva, vendar z njimi niso dosegli dogovora o prezaposlovanju carinikov in združevanju carinske in davčne uprave. 

Vstop Hrvaške v EU, po katerem na državni južni meji ne bo več carinskega nadzora, bo namreč prinesel spremembe tudi za približno 400 tam zaposlenih carinikov. Na carinski upravi za te uslužbence po 1. juliju predvidevajo premestitev na druga dela in davčne naloge, vendar pa, kot je poudaril Miščevič, cariniki še vedno ne vedo, kam jih bodo premestili.

Po sestanku je dejal, da cariniki od politike pričakujejo, da se bo kmalu odločila, kam bodo premestili carinike. Ti se po njegovih besedah zavedajo, da bo nekaj deset ljudi najbrž treba premestiti v druge državne organe, pri tem pa ne bi nasprotovali, če bi jih nekaj premestili pod okrilje urada za izvrševanja kazenskih sankcij.

"Jasno nam je, da presežkov ne bo, potrebe po ljudeh so, tudi v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij in davčni upravi. Vendar pa mora politika sprejeti odločitev," je poudaril. Od finančnega ministrstva zato zahtevajo opredelitev sistemizacije delovnih mest ter dogovor o rešitvi vprašanja morebitnih presežnih delavcev.

Vlada Janeza Janše je sicer marca sprejela predlog zakona o finančni upravi, v katero naj bi se združili carinska in davčna uprava. Sindikat državnih organov Slovenije je le dan po potrditvi omenjenega zakona na vladi DZ predlagal, naj zavrne predlog zakona o finančni upravi, saj, kot pravijo, ni usklajen s sindikati, odprta pa da so še številna vprašanja.

Miščevič je danes ocenil, da omenjeni zakon s 1. julijem gotovo ne bo uveljavljen. "Zakon ni bil usklajen s socialnimi partnerji, prav tako pa ima po naši oceni veliko strokovnih napak, ki lahko povzročijo, da bosta obe službi skrajno neučinkoviti," je ponovil.

Akt o reorganizaciji, ki ga je pripravila carinska uprava, sicer po njegovih besedah predvideva premestitve znotraj carinske službe. Vendar pa je treba, kot je poudaril, upoštevati dejstvo, da v carinski upravi že leta niso zaposlovali, določene naloge pa opravljajo v okrnjeni sestavi.

Današnji sestanek po njegovih besedah ni prinesel nič novega, ponovljene so bile le obljube, ki jih poslušajo že nekaj let. "Dobili nismo ničesar drugega, niti roka do kdaj naj bi to zadevo uredili," je poudaril. Dodal je, da zaradi neusklajenosti politike carinikov ne morejo do 30. junija pustiti v negotovosti, kaj bo z njimi s 1. julijem.

"Očitno gre za politično odločitev in samo to se čaka, ker na strokovni ravni so zadeve več ali manj pripravljene. Politika se bo enkrat morala odločiti, da bo ukrepala," je še dodal.