Slovenija

Aleš Kardelj: Strasti v DeSUS so se pomirile za 50 odstotkov

STA / J.P.
17. 4. 2013, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ljubljanskem odboru DeSUS ne razmišljajo več o odcepitvi od stranke, zatrjuje predsednica odbora Meta Vesel Valentinčič.

Mediaspeed
Aleš Kardelj

Ljubljanski mestni svetnik DeSUS Aleš Kardelj pa ocenjuje, da so se strasti v stranki pomirile "za 50 odstotkov", a priznava, da je bilo med vodstvom stranke in ljubljanskim odborom pred marčevskim kongresom več sodelovanja.

Kot je za STA pojasnila Vesel Valentinčičeva, delo v ljubljanskem mestnem odboru DeSUS trenutno poteka "zelo dobro in aktivno". Konkretnih težav pri sodelovanju z vodstvom stranke ne vidi, sicer pa komunikacija z njimi poteka "po formalnih poteh" prek predstavnikov organov odbora in stranke.

Že nekaj časa je namreč slišati namigovanja, da naj bi ljubljanski odbor razmišljal o odcepitvi od stranke in se morebiti pridružil levosredinski stranki Solidarnost - za pravično družbo, med drugim tudi zato, ker je Vesel Valentinčičeva na spletni strani Odbora za pravično in solidarno družbo, predhodnika nove stranke, navedena kot njihova članica. A je Vesel Valentinčičeva namigovanja zanikala. Ob tem je povedala, da je bilo o odcepitvi veliko razmišljanj in dilem pred skupščino odbora v začetku meseca, a so se tam odločili, da gredo naprej znotraj stranke DeSUS.

Tudi generalni sekretar ljubljanskega odbora DeSUS Aleš Kardelj je za STA potrdil, da se odbor ukvarja predvsem z ljubljanskimi zadevami in da delo poteka brez težav, da pa je res, da širšega sodelovanja z vodstvom stranke ni. "Strasti so se pomirile za 50 odstotkov, niso pa se čisto pomirile," je poudaril. "Najbrž je obojestranska ljubezen malo uplahnila," je odgovoril na vprašanje, na kateri strani je opaziti manj želje po sodelovanju.

"Razpustili se ne bomo, skregali se nismo, a od svojih stališč ne bomo odstopali," je izpostavil Kardelj. Po njegovih besedah je sicer res, da so z vodstvom stranke "v marsičem v razkoraku", a če je DeSUS demokratična stranka, za kar v odboru smatrajo, da je, je treba priznavati možnost drugačnih mnenj, tudi v Ljubljani. "Ne bomo pa naredili usluge predsedniku in odšli, čeprav verjamem, da bi si kdo to želel," je dodal.

V odboru se sicer poleg vsebinskih projektov pripravljajo tudi na lokalne volitve v Ljubljani, ki bodo prihodnje leto, in na morebitne državnozborske volitve, če bodo pred iztekom mandata.

Trenja v stranki so se začela stopnjevati predvsem po kongresu 1. marca, čeprav je prvak DeSUS Karl Erjavec po vnovični izvolitvi na vrh stranke izrazil upanje v nasprotno. Njegova protikandidatka je bila namreč poleg Ljuba Jasniča tudi Vesel Valentinčičeva, ki je dobila 62 glasov, Erjavec pa je bil izvoljen s 114 glasovi.

Dva tedna pozneje pa je Vesel Valentinčičeva postala predsednica sveta DeSUS, zaradi česar je Erjavec zagrozil z izstopom iz stranke, sledili pa bi mu tudi vsi poslanci DeSUS. Zato je izvršni odbor svetu stranke predlagal njeno razrešitev, kar je svet storil 27. marca.

Dogodki so sprožili vprašanja, ali bo Vesel Valentinčičeva sploh še vztrajala na čelu ljubljanskega odbora in na splošno v stranki. Odbor se je na skupščini sestal 4. aprila, kjer so za svojo predsednico znova izvolili Vesel Valentinčičevo ter se po njenih besedah dogovorili, da bodo "šli naprej, ne nazaj". Še pred tem je zatrdila, da iz stranke in mestnega sveta ne bo izstopila, a da na ravni državne politike v DeSUS zagotovo ne namerava sodelovati.