Slovenija

Lendavska Komunala v stečaj

STA / S.R.
2. 4. 2013, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okrožno sodišče v Murski Soboti je danes začelo stečajni postopek nad družbo Komunala iz Lendave.

Zelena Slovenija

Za upravitelja je imenovalo Boštjana Pavca, upniki pa imajo čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic do 2. julija, je razvidno iz objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve.

Predlog za stečaj je vložil upnik lendavske družbe odvetnik Dejan Rituper, ki ima do Komunale nekaj manj kot 19.000 evrov terjatev s pripadki.

V Komunali so sicer predlogu za stečaj ugovarjali, saj da niso insolventni. S tem naj bi se po pojasnilih Komunale strinjali tudi lastniki družbe - v nasprotnem primeru na decembrski skupščini namreč ne bi sprejeli sklepa, da se pripravi elaborat o prihodnosti nadaljnjega poslovanja Komunale.

V Komunali so hkrati tudi pojasnili, da niso dolgoročno plačilno nesposobni, ker da razpolagajo s premoženjem, ki je večje od vsote obveznosti. Upnik, ki je predlagal stečaj, po njihovem mnenju navedene predpostavke ni z ničemer dokazal ali utemeljil, zgolj pavšalno in abstraktno sklicevanje na nelikvidnost pa da ne zadošča.

Sodišče je narok za začetek stečaja opravilo marca in v dokazne namene vpogledalo in prebralo vso listinsko dokumentacijo.

Med temi je tudi dopis Komunale iz junija lani, da zamujajo z izplačilom več kot treh plač, pa tudi z izpolnitvijo svojih obveznosti v znesku, ki presega 20 odstotkov celotnih obveznosti izkazanih v letnem poročilu 2011 za več kot dva meseca. Iz tega izhaja, da je dolžnik trajneje nelikviden.

Komunala te domneve niti ni zanikala, ampak je le navedla, da delavcem sicer izplačuje plače, poleg tega pa da z izjemo direktorja trenutno nima nikogar zaposlenega. Po navedbah sodišča iz dopisa zavoda za zdravstveno zavarovanje sicer izhaja, da je imela družba konec februarja dva zavarovanca.

Prav tako se pred Okrajnim sodiščem v Lendavi vodi več izvršilnih postopkov zoper Komunalo, v katerih kot upniki nastopajo delavci - ti so dali izredno odpoved, ker niso prejemali plač in se zanje niso plačevali prispevki in davki.

Pred lendavskim sodiščem se zoper Komunalo vodi tudi več izvršilnih postopkov po več upnikih, katerih skupni znesek terjatev znaša nekaj manj kot dva milijona evrov, medtem ko ji je Poštna banka Slovenije zaradi blizu 2,3 milijona evrov terjatev 60 upnikov zablokirala transakcijski račun.