Slovenija

V hramu demokracije izstreljevali rakete

STA / S.R.
28. 3. 2013, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodelavci Hiše eksperimentov so danes obiskali državni zbor in predstavili eksperimentalne dogodivščine z naslovom Malovelikologija oziroma nekaj naravnih zakonitosti in pojavov iz vsakdanjega življenja.

City-maps.si

Izstreljevali so rakete, uporabljali potapljaško akvalungo in skupaj ustvarili glasbo. Udeležence je pozdravil tudi predsednik DZ Janko Veber.

"Namen prvega obiska Hiše eksperimentov v državnem zboru je bil seznaniti tiste, ki so v Sloveniji odgovorni tudi zato, da so Slovenci čim bolj radoveden, iznajdljiv in inovativen narod. Hiša eksperimentov je neke vrste inkubator za radovedneže, za spodbujanje radovednosti, postavljanje vprašanj in za iskanje odgovorov," je za STA pojasnil direktor Hiše eksperimentov, slovenskega centra znanosti, Miha Kos.

Glavni cilj Hiše eksperimentov je, kot je poudaril, da navdušuje ljudi za učenje in za nova znanja, kajti vsak človek bi se moral vsak dan po njegovem mnenju nekaj novega naučiti. Besedo učitelj, vidi kot morda nekoliko zgrešeno in meni, da bi moralo biti pravo ime navduševalec, ker slovenski pregovor pravi "to, kar se Janezek nauči, to Janez zna" in ne pravi, da to, "kar učitelj nauči Janezka, to Janez zna".

"Pomembno je, da se sam dokoplješ do znanja, učitelji pa so lahko tisti, ki te navdušijo za to," je dejal.

Poslancem so prikazali dogodivščino Malovelikologija, ki sta jo izvedla demonstratorja Maja in Juri. V pol ure sta prikazala, kako lahko znanost prikažeš na manjši ali večji skali. V parlamentu so tako izstreljevali rakete in uporabljali potapljaško akvalungo (visokotlačni kontejner).

Pokazali so tudi, kako pride do glasbe, če cel parlament složno poprime za inštrument. Med poslance so namreč razdelili cevke različnih dolžin in trakove različnih barv ter projicirali note v obliki barv. Potem so dirigirali in tisti, ki je imel palčko ustrezne barve, je enkrat udaril po njej in je nastal ton. Ko so vse barve preigrali, je po Kosovi razlagi nastala glasba, pri čemer so morali sodelovati vsi "gledalci".

"Posebej smo hoteli pokazati, da je potrebno takrat, ko ne poznaš odgovora, to tudi priznati in se pozanimati, kakšna je rešitev," še pove Kos. Sam je nato prikazal, kaj se dogaja v drugih državah in kakšne centre za znanost imajo recimo v Helsinkih in Koebenhavnu, kakšni nastajajo v češkem Plznu in Varšavi ter o načrtih v Zagrebu in Beogradu.

Iz DZ so po Kosovih besedah odšli s pozitivnimi občutki, sam pa je izrazil upanje, da bo tudi Slovenija kmalu dobila ustrezno hišo eksperimentov oziroma center znanosti, kakršnega imajo po Evropi. Sicer pa so poslance povabili na obisk v Hišo eksperimentov.