Svet

Papež bo beatificiral žrtve diktatur

STA / S.R.
28. 3. 2013, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek bo beatificiral 63 ljudi, med njimi tudi žrtve španske državljanske vojne, nacizma in komunizma ter jih razglasil za mučenike, so danes sporočili iz Vatikana.

Reuters

Uradno jih bo za mučenike in blažene razglasil 12. maja v baziliki svetega Petra. To bo prva beatifikacija novega papeža Frančiška.

Med mučeniki je največ žrtev nasilja v krvavi španski državljanski vojni, pa tudi italijanski duhovnik, ki je med drugo svetovno vojno pomagal Judom pri skrivanju in so ga na koncu ubili nacisti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Najmlajši, ki bo razglašen za blaženega, bo 14-letni italijanski semeniščnik Rolando Rivi, ki so ga leta 1945 ubili italijanski partizani. "Najvišji" pa španski škof Manuel Basulto Jimenez.

Med blaženimi bo tudi romunski princ Vladimir Ghika, ki se je iz pravoslavne spreobrnil v katoliško vero in je služil kot vatikanski diplomat. Ko se je med drugo svetovno vojno vrnil v Romunijo, da bi pomagal poljskim beguncem, so ga leta 1952 aretirale komunistične oblasti ter ga nato usmrtile.

Papež bi 12. maja lahko razglasil tudi nekaj novih svetnikov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Na seznamu, ki je bil sicer pripravljen še med pontifikatom Benedikta XVI., so tudi Antonio Primaldo in 800 drugih italijanskih mučenikov, ki so jih leta 1480 usmrtile otomanske sile, ker se niso odrekli svoji veri.

Med kandidati za svetnike sta tudi nuni iz Mehike in Kolumbije, Laura de Santa Catalina de Siena Montoya y Upegui in Maria Guadalupe Garcia Zavala, ustanoviteljici redovniških redov v svojih državah, še navaja AFP.