Svet

Rešilni načrt za Ciper je unikaten

STA / S.R.
28. 3. 2013, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Mednarodnem denarnem skladu (IMF) so danes poudarili, da je sporni načrt reševanja Cipra, v katerega bodo prisilili tudi velike varčevalce v bankah, unikaten in ga najverjetneje ne bo mogoče uporabiti v kakšnem drugem primeru.

IMF

Ob tem pa so izpostavili, da kljub preiskavi, ki v Franciji poteka proti Christine Lagarde, zaupanje vanjo ostaja. V Evropi se širi zaskrbljenost, da bi lahko bili odslej prizadeti varčevalci v kateri koli državi, ki bi potrebovala finančno pomoč zaradi bančnega zloma, še posebej v Španiji in Italiji. Tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice pa je danes zagotovil, da je primer Cipra "zelo kompleksen in unikatne narave". "Težko bi ta primer razširili na preostalo Evropo ali na svet," je dejal novinarjem.

Je pa reševanje Cipra izpostavilo potrebo po širšem regionalnem sistematičnem pristopu k reševanju problema padlih bank. "Pokazala se je potreba Evrope po nadaljevanju dela v smeri oblikovanja bančne unije, ki bi vključevala ne le skupni nadzor, pač pa tudi skupni mehanizem za iskanje rešitev," je dejal tiskovni predstavnik.

Rice se je odzval tudi na dogajanje izpred tedna dni, ko je francoska policija preiskala dom generalne direktorice IMF Christine Lagarde v Parizu. Preiskava se nanaša na škandal iz časa, ko je bila Lagardova še francoska finančna ministrica in naj bi domnevno prekoračila svoja pooblastila, ko je odredila zavezujočo arbitražo v primeru med državo in poslovnežem Bernardom Tapiejem.

"Komentiranje primera, ki ga trenutno preiskujejo francoski pravosodni organi, ne bi bilo primerno," je dejal Rice. Je pa pojasnil, da je bil izvršni odbor sklada obveščen o dogajanju, tudi o zadnji preiskavi, in "še naprej izraža zaupanje v sposobnost generalne direktorice, da učinkovito izpolni svoje dolžnosti".

Nekdanji minister v vladi Pierrea Beregovoya Tapie je tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 slabo izpeljala prodajo njegove družbe Adidas. Trdil je, da mu mora po propadu banke Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času predaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardeova kmalu po tem, ko je leta 2007 prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila arbitražo. Tapie je nato leta 2008 dobil 285 milijonov evrov odškodnine, z obrestmi skupno 400 milijonov.

Tapie je bil minister v času socialističnega predsednika Francoisa Mitteranda, vendar je na predsedniških volitvah leta 2007 in 2012 podprl kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja. Njegova podpora Sarkozyju naj bi pojasnila, zakaj je bil deležen morebitnega naklonjenega ravnanja Lagardeove, ki je bila v času Sarkozyja finančna ministrica.