Slovenija

RAZKRIVAMO: Janković in Petan obvladujeta polovico SOVE

M.S.
28. 3. 2013, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

POVEZAVE Ljubljanski župan in nekdanji predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković in predsednik uprave DZS, Term Čatež in časopisne hiše Dnevnik Bojan Petan sta sklenila trden obroč okrog Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Mediaspeed

Bojan Petan, ki prek Term Čatež obvladuje Marino Portorož, je namreč za direktorja portoroške družbe postavil Sebastjana Selana. Slednji je na direktorski stolček sedel lani, takoj po razrešitvi s funkcije direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Na drugi strani pa je Zoran Janković na mesto višjega svetovalca v mestnem redarstvu Mestne občine Ljubljana zaposlil Sandija Bonaco. Slednji je bil v času Selanovega vodenja SOVE vodja njegovega kabineta. Ta povezava sicer ne bi bila nič posebnega, če ne bi bil Bonaca tudi podpredsednik občinskega odbora Pozitivne Slovenije v občinskem svetu občine Koper. Prav svetniki koprske PS so podprli širitev Marine Portorož, katere lastnik je, kot rečeno, Bojan Petan. Krog pa se tu še ne sklene. Petan namreč v Ljubljani oddaja prostore Jankovićevi stranki Pozitivna Slovenija.

Da so bili vsi funkcionarski premiki in postavitve res dobro premišljeni, priča tudi očitek, da naj bi bil razpis za višjega svetovalca v ljubljanskem mestnem redarstvu prirejen za Sandija Bonaco. Javni natečaj je Mestna občina Ljubljana objavila septembra lani, Bonaco pa zaposlila decembra, in sicer le slab mesec po tem, ko je bil izvoljen za podpredsednika koprskega mestnega odbora PS.  Poleg tega je MOL prvič v razpisu zahtevala kandidata, ki zna tuj jezik – v primeru Bonace italijanskega.

V začetku letošnjega leta so sicer na Siolovem spletnem portalu razkrili tudi sumljivo elektronsko dopisovanje med vodjo koprske izpostave Sove in nekdanjim direktorjem Sove Sebastjanom Selanom, v katerega je bil vključen tudi Sandi Bonaca, iz katerega je razvidno, kako je SOVA v času njihovega vodenja ravnala s tajnimi podatki. Nekatere naj bi namreč preslišali in izbrisali, nekateri pa naj bi celo uhajali v časopisno hišo Dnevnik, katere lastnik je Petan. 

Mediaspeed
Dobro premišljena naveza Janković-Petan-Selan-Bonaca