Slovenija

Bratuškova želi pozitivno alternativo krizi

STA
20. 3. 2013, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova vlada želi po besedah mandatarke Alenke Bratušek graditi pozitivno alternativo krizi.

Mediaspeed

"Nočemo biti gasilci, saj tudi požigali in podžigali nismo," je dejala v nastopu v DZ. "Hočemo biti tisti, ki gradimo," je poudarila, kot prvo prioriteto vlade pa izpostavila umiritev političnih strasti in ponovno uveljavitev strpnega socialnega dialoga.

Bratuškova je na seji, na kateri DZ odloča o imenovanju nove vlade, izrazila željo in pripravljenost, da se pri ključnih rešitvah, ki zadevajo našo skupno prihodnost, seže čez mejo koalicije in opozicije. "Gre za Slovenijo ter vse njene državljane in državljanke, njim smo odgovorni," je pozvala k podpori novi vladi.

Vladna ekipa, ki jo je sestavila, je najmlajša doslej, kandidati so v povprečju stari 45 let. "Dovolj smo stari, da vemo, kako se svet vrti in dovolj mladi, da še vedno verjamemo, da ga lahko spremenimo," je dejala in menila, da ga velja spreminjati le na bolje.

Najbolj tvegan položaj v vladi prevzema Uroš Čufer na mestu finančnega ministra, za katerega je priznala, da ga je tudi najdlje iskala. "Od njega pričakujem takšno konsolidacijo javnih financ, da ne bo zniževala gospodarske rasti," je povedala ter kot najbolj nujno nalogo izpostavila sanacijo bank.

Naštela je tudi ostale kandidate za ministre ter njihove prednostne naloge. Ob tem je spomnila, da nova vlada ponovno ustanavlja samostojno ministrstvo za kulturo, tožilstvo pa vrača pod okrilje ministrstva za pravosodje. "S tem nismo le popravili dveh očitnih napak prejšnje vlade temveč hočemo pokazati, da sta pravna država in kultura ključni razsežnosti sodobne demokratične družbe," je dejala.

Spomnila, da je Slovenija del velike evropske zgodbe. "A bili smo tudi del velike zmote, kako bomo le z varčevanjem rešili sebe in svet," je dejala ter menila, da moramo najti pot iz skupne evropske zagate. "Zglede in izzive lahko iščemo vsepovsod, a rešitve bomo morali najti doma. In imamo jih. V strokovnih ljudeh, v dobrih praksah, v številnih izkušnjah in svežih idejah, je menila.