Slovenija

Čigava lutka bo novi pravosodni minister?

M.S.
20. 3. 2013, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav velja splošno prepričanje, da je mandatarka Alenka Bratušek lutka Zorana Jankovića, pa se ob porodnih krčih nove vlade pojavlja tudi vprašanje, čigava lutka bo bodoči ponovni pravosodni minister Senko Pličanič.

Čigava lutka bo Pličanič?

Sicer gre za ministra iz vrst Državljanske liste, ki se je na stolček povzpel v času prejšnje vlade. Bo torej lutka padlega premierja Janeza Janše ali lutka Bratuškove in njenih dedkov in stricev iz ozadja?

Še vedno namreč ostaja uganka, od kod nekdanji državni sekretarki na ministrstvu za gospodarstvo in desni roki nekdanjega premierja Janeza Janše, Andrijani Starina Kosem, 30-odstotni delež v podjetju Kolonel, s katerim je slovenski tajkun Boško Šrot privatiziral Pivovarno Laško. Znano je, da je prva Janševa vlada leta 2006 Mercator prodala Laščanom, pri čemer je ključno vlogo odigrala prav Andrijana Starina Kosem. Slednja je leta 2007, ko je izstopila iz Janševe vlade, zaposlitev nemudoma dobila prav v Pivovarni Laško, in sicer kot ena najtesnejših poslovnih sodelavk Boška Šrota. Naključje ali zgolj dobra povezava med tajkuni in slovensko politiko?

Eno od pisem med Andrijano Starina Kosem in direktorico Kolonela Anjo Musar Kalan
Andrijana Starina Kosem je sicer večkrat zanikala, da bi bila solastnica Kolonela, kar pa je na laž postavil italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani, nekdanji direktor Kolonela. Na to pa nakazujejo tudi zaupne informacije in dokumenti, ki jih hranimo v našem uredništvu. Eno od pisem med Andrijano Starina Kosem in direktorico Kolonela Anjo Musar Kalan pa objavljamo: