Kultura

Oglejte si film Jack, morilec velikanov

S.R.
20. 3. 2013, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ste mnenja, da pravljice ne morejo postati veliki kino spektakli? No, režiser Bryan Singer (the Usual Suspects) je s filmom Jack, morilec velikanov zagotovo dokazal, da to ne drži.

Blitz

Film Jack, morilec velikanov je namreč sodobna filmska predelava pravljic oJack and the Beanstal (Janezek in čarobni fižol) in Jack the Giant Killer (Janezek, ubijalec velikanov).

Ko mladi hlapec nehote odpre vrata med našim svetom in svetom strašne rase velikanov, se spet vname silovita starodavna vojna. Dolga stoletja pregnani velikani se na Zemljo zaženejo z namenom, da si priborijo nazaj ozemlja, ki so jih bili nekoč izgubili – kar mladega Jacka (Nicholas Hoult) primora, da se poda v bitko svojega življenja in jih zaustavi. V boju za kraljestvo, njegove prebivalce in ljubezen pogumne princese se sooči z neustavljivimi vojščaki, za katere je bil prepričan, da obstajajo zgolj v legendah – in tudi sam dobi priložnost, da postane legenda.

Blitz
Nicholas Hoult kot Jack
Režiser in producent Bryan Singer je tudi sam odraščal ob zgodbah, polnih vznemirljivih pustolovščin, dobrega in zla in pogumnih popotnikov, iščoč srečo ali bojujoč se za lastna življenja v svetovih, ki so jim vladale zveri ali pošasti. In med njimi je bila zgodba o mladeniču po imenu Jack, ki se sooči s pošastnim velikanom, odločenem, da mu zdrobi glavo. »Pri zgodbi me je takrat – kot me zdaj – pritegnilo to, kako na videz enostavna je, a fantastična in ponuja polno možnosti,« pravi Singer o zgodbi, ki vztraja že generacije. Pod različnimi naslovi jo pozna paleta kultur vse do vsaj dvanajstega stoletja.
Bryanu Singerju se je zdelo še najbolj pomembno to, da legendo obudi na ''spektakularen, fizičen način''. Z uporabo najnovejših posebnih učinkov je klasični pravljici tako dodal akcijo, dramo, in celo osemkilometrsko drevo.

V filmu poleg Nicholasa Houlta (Jack) nastopa še kar nekaj znanih imen. Elenanor Tomlinson (igra princeso Isabelle) smo tako lahko videli tudi v filmu The Illusionist. Stanley Tucci (lord Roderick) je že priznano igralsko ime. Nazadnje smo ga lahko videli v filmu Igre Lakote: Arena smrti, med drugim pa je zaigral tudi v filmih Easy A in Catain America.
Ian McShane (kralj Bramhwell) je prav tako igralec, ki ga ni potrebno posebej predstavljati. Je pa res, da smo ga precej bolj vajeni v vlogah nepridipravov. Za kultno vlogo v seriji Deadwood je med drugim prejel tudi zlati globus, spomnili pa se ga boste še iz filmov Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, Shrek The Third, Snow White and the Huntsman, ter serijah The Pillars of the Earth in Kings.
Bill Nighy (general Fallon) je prav tako uveljavljeno ime tako na odrskih deskah kot velikih zaslonih. Spomnili se ga boste iz serij filmov Underworld in Pirates Of The Carribean.
V filmu pa lahko vidimo tudi Ewana McGregorja, (kraljevi stražar Elmont), ki ga prav tako ni potrebno posebej predstavljati, saj je občinstvo popolnoma prevzel že pred leti z vlogo v filmu Trainspotting, nato pa je zaigral v pestri paleti filmov. Med drugim je bil Obi-Wan Kenobi v trilogiji o Vojni Zvezd, ter duhovnik v filmu Angels and Demons. Za gostujočo vlogo v seriji ER je prejel tudi emmyja.
Režiser Bryan Singer je prav tako znano ime. Med njegove najbolj uspešne filme zagotovo spada še danes kulti The Usual Suspects, posnel pa je tudi filme X-Men, X2: X-Men United, Superman Returns in X-Men: First Class, produciral je vojno dramo Valkyrie, bil pa je tudi režiser prvega dela kultne serije House.

Film Jack, morilec velikanov ima torej vse, kar je potrebno za uspeh – domišljijsko zasnovo, odličnega režiserja in priznano igralsko zasedbo.

Bi si film radi ogledali tudi vi? Sedaj imate priložnost. V sodelovanju z distribucijo Blitz bomo namreč podelili dvakrat po dve karti za ogled filma Jack, morilec velikanov. Vse, kar morate storiti je, da nam na elektronski naslov urednistvo@svet24.si pošljete mail s svojim imenom, priimkom, naslovom in telefonsko številko. Izmed vseh prispelih sporočil bomo izbrali dva srečneža, ki bosta prejela po dva kupona za ogled filma Jack, morilec velikanov v ljubljanskem Koloseju. Trem izžrebancem pa bomo podelili še majico in USB ključ. Film v kinematografe sicer prihaja 21.3. Nagradna igra pa traja do ponedeljka, 25.3.2013.