Slovenija

Virant uspešno skozi predstavitev

STA
18. 3. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kandidat za ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je uspešno prestal predstavitev pred matičnima odboroma DZ.

Mediaspeed

Predstavitev za področje notranjih zadev je kot ustrezno ocenilo 10 poslancev, kot neustrezno pa pet. Predstavitev za področje javne uprave in lokalne samouprave je bila ustrezna za 14 poslancev, neustrezna pa za pet.

Kot najbolj prioritetno, akutno vprašanje na področju javnega sektorja je izpostavil vprašanje mase plač v javnem sektorju. Napovedal je takojšen dialog s sindikati, ki je bil po njegovi oceni doslej morda nekoliko zapostavljen. Vlada bo takoj oblikovala pogajalsko skupino in koordinacijsko skupino ministrov, ki bodo pokrivali javni sektor, saj morajo ti delovati usklajeno, je pojasnil Virant. Po njegovi oceni je z intenzivnimi pogajanji, ki bodo temeljila na medsebojnem zaupanju, sporazum mogoče doseči v mesecu dni.

"Stavkovne zahteve so na mizi, nobeno vprašanje ni tabu, o vsem se lahko s sindikati javnega sektorja pogovarjamo," je dejal in dodal, da je njegova želja, da bi ohranili socialni mir v javnem sektorju in tudi javnofinančno vzdržnost. Kot je dejal, se bodo pogovarjali, "kako se bo zniževala masa za plače v javnem sektorju, morda tudi o tem, za koliko se bo zniževala". Spomnil je, da je bil sprejet državni proračun, ki predvideva petodstotno znižanje plačne mase. Po njegovem mnenju bi bilo "narobe, če bi že danes govorili o kakršnem koli spreminjanju javnofinančne usmeritve, o kakršnih koli rebalansih".

Pri upravnih zadevah je izpostavil področje izbrisanih. Spomnil je na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice in rok za pripravo zakona o odškodninski shemi, ki se izteče 26. junija letos. To delo namerava pospešiti.

Kot eno od prioritet si je Virant zastavil tudi boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. "Tukaj ne sme biti in ne bo nobenih izjem, nobenih svetih krav," je poudaril in dodal, da se je treba lotiti boja proti korupciji na vseh ravneh, tudi na ravni politične elite, v podjetjih, kjer ima država prevladujoč vpliv, v bankah, pri javnih naročilih v zdravstvu, na področju managerskih prevzemov in izčrpavanja podjetij, utajevanja davkov, pranja denarja in nezakonitega odtekanja denarja v tujino.

Podpira vsebino obeh pred kratkim sprejetih policijskih zakonov in koncept Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki mu namerava zagotoviti optimalne pogoje za delo. NPU bo po njegovem mnenju treba okrepiti. Kot ključno je med drugim izpostavil tudi dobro sodelovanje med kriminalistično policijo in državnim tožilstvom, kjer ne sme biti nobenih prestižnih bojev, ter z nadzornimi institucijami, kot so protikorupcijska komisija, Davčna uprava RS, urad za preprečevanje pranja denarja.

Ministrski kandidat med drugim tudi ocenjuje, da je treba postopek odvzema protipravno pridobljenega premoženja poenostaviti. Po njegovih besedah je treba uveljaviti princip obrnjenega dokaznega bremena pa tudi poenostaviti postopek nadzorovanja finančnih tokov.

Virant se je posebej dotaknil tudi kadrovskih težav v policiji in plač policistov. Treba bo iskati notranje rezerve, debirokratizirati postopke in pregledati, ali so vsa izplačila res upravičena, je dejal. Nujno je po njegovih besedah treba doseči dogovor s sindikati o izplačevanju povečanega obsega dela, kar sam sicer podpira, a poudaril je, da se bodo o plačah policistov pogovarjali v kontekstu celotnega javnega sektorja.

Kandidat je prepričan, da je treba število zaposlenih v javni upravi in javnem sektorju zmanjšati. Zatrdil pa je, da si bo prizadeval za povečanje mase sredstev za nagrajevanje delovne uspešnosti. Virant je izpostavil tudi pomen nadaljevanja projekta odpravljanja administrativnih ovir. Med drugim pa je napovedal, da bo znova uvedel obveščanje državljanov o poteku dokumentov, ki je bilo odpravljeno.

Kar zadeva lokalno samoupravo, je prepričan, da mora država, če občinam naloži določene naloge, zagotoviti za to tudi sredstva. Virant meni, da je občin preveč, ker pa v enem letu ni mogoče narediti kaj radikalnega, bi kazalo uvesti čim več finančnih stimulacij za združevanje občin in tudi za združevanje kapacitet občin. Tudi regionalizacije po Virantovih besedah ne smemo potisniti na stran.

Kandidat za ministra je tudi napovedal, da se bo glede ključnih rešitev posvetoval tudi z opozicijo, z zainteresirano javnostjo, sindikati, župani in tudi institucijami, kot so protikorupcijska komisija, tožilstvo, varuh človekovih pravic.

V odgovorih na vprašanja poslancev je Virant glede prenosa tožilstva med ministrstvi je Virant povedal, da so se v DL najprej zavzemali za prenos pod ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), ker so želeli tožilstvo čim bolj povezati s policijo, po kritikah in nasprotovanju strokovne javnosti pa so se bili že lani pripravljeni temu odpovedati.

Na ugotovitve, da sta tako za vodenje pravosodja kot notranjih zadev predlagana kandidata iz vrst DL, še pred letom pa da so nasprotovali temu, da bi ju vodila ministra iste stranka, je Virant odgovoril, da tega niso nikoli pogojevali. Želeli pa so, da stranki, ki imata svoje predsednike v nekih postopkih, ne prevzameta enega ali drugega resorja.

Na očitek poslancev SDS o nenačelnosti pa je Virant odvrnil, da je kritik glede načelnosti deležen, "kadar smo na različnih političnih stališčih". Ob tem je ocenil, da v tej državi velja neka čudna logika, "načelen si, če si vedno za Janšo, ali načelen si, če si vedno za Kučana".

Ob vprašanju poslancev SDS, ali bo sposoben zagotoviti nevtralno obravnavo in preiskovanje kaznivih dejanj, tudi ko bo šlo za ljudi, ki so blizu političnemu krogu novih koalicijskih partnerjev, oz. kaznivih dejanj, ki so povezana z Zoranom Jankovićem ali njegovo družino, je zatrdil, da storilci kaznivih dejanj niso levi ali desni ali sredinski, ampak je treba vse obravnavati popolnoma enako. "Policija bo imela mojo zelo jasno usmeritev, da ni svetih krav, da nihče nima imunitete zaradi svoje politične pripadnosti ne glede na to, kako se piše. Želim si profesionalno, politično nevtralno in učinkovito policijo," je zatrdil Virant.