Slovenija

V Mariboru po volitvah preverjanje glasov

STA
18. 3. 2013, 07.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dan po nedeljskih nadomestnih volitvah, na katerih so Mariborčani izvolili novega župana Andreja Fištravca in štiri nove mestne svetnike SD, morajo volilni odbori predati volilno gradivo mestni volilni komisiji.

Mediaspeed

Ta ugotavlja tudi izid glasovanja po pošti, medtem ko mora končno poročilo o izidu volitev sestaviti do petka. Na nadomestnih volitvah so Mariborčani izbirali naslednika Franca Kanglerja, ki je bil po množičnih protestih konec lanskega leta prisiljen odstopiti. Že v prvem krogu volitev si je zmago zagotovil nestrankarski kandidat Andrej Fištravec, ki je prejel slabih 53 odstotkov glasov.

Fištravec je v prvi izjavi za medije po razglasitvi volilnih izidov priznal, da je breme zanj zdaj težko, a če si človek ne naloži težkega bremena, nikoli ne ve, kako je močan. Kot je dejal, se bo po volilni zmagi najprej skušal naspati, nato pa namerava takoj začeti z delom. Čas do uradne razglasitve rezultatov namerava izkoristiti za sestavo svoje ekipe ter potrditi prioritete, ki so jih določili že pred volitvami.

56-letni sociolog, ki je v politiki novinec, je ob tem poudaril, da ne želi biti revanšističen, Maribor namreč tega zdaj ne potrebuje, potrebuje pa pamet, stroko in skupno delo, pa tudi nekaj odpuščanja.

Drugouvrščeni županski kandidat SD Matevž Frangež, ki je zbral nekaj manj kot 25 odstotkov glasov, je novoizvoljenemu županu Maribora čestital za zmago in mu ponudil pomoč. Čestital mu je tudi razočarani Kanglerjev županski kandidat Milan Mikl (SLS), ki je zbral šest odstotkov glasov. Slednjega je razočarala tudi skromna 31-odstotna volilna udeležba.

Mikl, ki je po odstopu Kanglerja začasno prevzel županske naloge, bo tudi tisti, ki bo Fištravcu predal posle. Kdaj naj bi se to zgodilo, še ni znano.

Hkrati z županskimi so v nedeljo potekale tudi volitve za štiri izpraznjena svetniška mesta, ki so se jim zaradi zahtev protestnikov po razpustitvi mestnega sveta decembra lani odpovedali v SD. A volivci so prav vsa štiri svetniška mesta poverili nazaj tej stranki. Nova so le imena, saj bodo v mestnem svetu poslej delovali Aleksandra Kalacun, Metod Dolinšek, Jadranka Barbarić in Miroslav Blažič.