Slovenija

Kdo so kandidati za ministre?

STA
14. 3. 2013, 22.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova vlada Alenke Bratušek bo, če bo potrjena, imela 11 ministrov in dve ministrici.

Mediaspeed

Poleg vodje PS bosta člana vlade še prvaka DL in DeSUS, medtem ko predsednik SD v vlado ne bo vstopil. Na kandidatni listi je pet poslancev, pa tudi javnosti doslej manj znana imena. Najmlajša med kandidati je 32-letna Tina Komel.

Alenka Bratušek (PS) - mandatarka za sestavo vlade

Alenka Bratušek je 42-letna magistrica menedžmenta. Med letoma 1995 in 1999 je bila svetovalka za malo gospodarstvo na ministrstvu za gospodarstvo. Nato je bila 12 let zaposlena na ministrstvu za finance. Od leta 2005 do 2011 je bila generalna direktorica direktorata za proračun. Bila je tudi članica in pozneje še predsednica upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo. Od 17. januarja letos vodi največjo parlamentarno stranko PS.

Gregor Virant (DL) - kandidat za ministra za notranje zadeve in javno upravo

Gregor Virant je 43-letni doktor pravnih znanosti. Je predsednik DL, do odhoda stranke iz vlade Janeza Janše je bil tudi predsednik državnega zbora. V prvi vladi Janeza Janše je bil minister za javno upravo. Od leta 1995 do 1999 je bil svetovalec ustavnega sodišča. Leta 2000 je bil imenovan na funkcijo državnega sekretarja za javno upravo. Med leti 2003 in 2008 je bil tudi član uradniškega sveta. Bil je tudi predsednik Zbora za republiko.

Karl Erjavec (DeSUS) - kandidat za ministra za zunanje zadeve

Karl Erjavec je 52-letni univerzitetni diplomirani pravnik. Na decembrskih volitvah 2011 je bil prvič izvoljen za poslanca, sicer pa stranko DeSUS vodi od maja 2005. Pred tem je bil vodja kabineta varuha človekovih pravic, med letoma 2001 in 2004 pa državni sekretar za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje. V mandatu 2004 - 2008 je bil minister za obrambo, od novembra 2008 do odstopa februarja 2010 pa minister za okolje in prostor. Februarja 2012 je bil imenovan za zunanjega ministra, s položaja pa je odstopil ob odhodu svoje stranke iz vlade 21. februarja letos. Aktivno govori francosko in angleško.

Roman Jakič (PS) - kandidat za ministra za obrambo

Roman Jakič je 45-letni univerzitetni diplomirani pedagog in profesor sociologije. Leta 1990 je bil izvoljen v prvi demokratični parlament RS. Od leta 1996 do 2004 je bil poslanec. Vodil je parlamentarno pogajalsko delegacijo za vstop Slovenije v EU. Leta 2003 in 2004 je bil evropski poslanec. Je dolgoletni ljubljanski mestni svetnik, poslanec pa znova od volitev 2011.

Uroš Čufer (PS) - kandidat za ministra za finance

Uroš Čufer, rojen leta 1970, je trenutno direktor Upravljavskega centra za finančno upravljanje NLB, delal pa je tudi v analitski službi Banke Slovenije. V času, ko je NLB vodil Božo Jašovič, je bil kandidat za člana uprave, poleg Gregorja Benedka, vendar mu ni uspelo priti v upravo največje slovenske banke.

Stanko Stepišnik (PS) - kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo

Stanko Stepišnik je 57-letni magister znanosti iz vasi Šmiklavž pri Škofji vasi. Zaposlen je bil v podjetju EMO - Orodjarna kot orodjar, tehnolog, konstrukter in direktor. Izkušnje si je nabiral tudi v izobraževalnem procesu kot predavatelj, v zadnjem mandatu pa je bil poslanec PS.

Anja Kopač Mrak (SD) - kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Anja Kopač Mrak je 38-letna doktorica socioloških znanosti. Je docentka za področje sociologije in predavateljica na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. V obdobju od decembra 2008 do februarja 2012 je bila v vladi Boruta Pahorja državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Senko Pličanič (DL) - kandidat za ministra za pravosodje

Senko Pličanič je 49-letni doktor pravnih znanosti. V odhajajoči vladi Janeza Janše je bil minister za pravosodje in javno upravo, tako bo na pravosodnem področju nadaljeval svoje delo. Je izredni profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer predava pravo okolja in upravno pravo, pa tudi direktor Inštituta za javno upravo pri fakulteti in soustanovitelj zasebnega Inštituta za javno upravo consulting.

Tomaž Gantar (DeSUS) - kandidat za ministra za zdravje

Tomaž Gantar je 52-letni doktor medicine. Tudi v odhajajoči vladi Janeza Janše je bil minister za zdravje. Leta 1999 je bil imenovan za v. d. direktorja izolske bolnišnice, nato pa jo do leta 2004 vodil kot poslovni direktor. Nekaj časa je bil vodja kabineta koprskega župana Borisa Popoviča. V mandatnem obdobju 2006 do 2010 je bil župan Pirana.

Jernej Pikalo (SD) - kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport

Jernej Pikalo je 37-letni doktor političnih ved. Na ljubljanski Fakulteti za družbene vede je izredni profesor za področje politologije, hkrati je tudi prodekan fakultete za dodiplomski in magistrski študij. Je tudi predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija.

Igor Maher (DL)- kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor

45-letni Maher je poklicno kariero začel kot policist, kasneje pa prevzel vodenje področja informatike in razvoja Uprave za notranje zadeve Koper. Od leta 1994 dalje je na vodilnih položajih izkušnje nabiral tudi v gospodarstvu, kjer je deloval kot direktor, krizni menedžer in vodja projektov. Opravljal je funkcijo podpredsednika nadzornega sveta Javnega podjetja Okolje Piran, nato pa se je kot vodja projektov zaposlil v podjetju IGEA. Leta 2009 je diplomiral na Fakulteti za management in naslednje leto na fakulteti nadaljeval z magistrskim študijem.

Dejan Židan (SD) - kandidat za ministra za kmetijstvo in okolje

Dejan Židan je 45-letni magister veterinarske medicine, ki že drugič stopa v čevlje kmetijskega ministra. Prvič je to mesto zasedel maja 2010, ko je zamenjal Milana Pogačnika, ki ga je odnesla afera bulmastifi. Med drugim pa je bil Židan predsednik uprave Skupine Panvita, ene največjih slovenskih živilsko-predelovalnih družb.

Uroš Grilc (PS) - kandidat za ministra za kulturo

Uroš Grilc je 44-letni doktor filozofije. Od novembra 2007 je vodja oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini. V tem času je občina izpeljala tudi projekt Ljubljana - svetovna prestolnice knjige. Od začetka leta 2000 je bil zaposlen na ministrstvu za kulturo, kjer je bil od leta 2004 vodja sektorja knjige. Leta 2001 je izdal knjigo O filozofiji pisave: Na poti k Derridaju. Je tudi avtor več deset znanstvenih člankov s področja sodobne filozofije. Prevajal je iz francoščine, nemščine in angleščine Derridaja, Husserla in Heidegerja.

Tina Komel (PS) - kandidatka za ministrico brez resorja, pristojno za Slovence v zamejstvu in po svetu

Tina Komel je 32-letna Koprčanka, diplomantka Visoke šole za podjetništvo. Aktivno deluje v skupnosti Italijanov v Hrvatinih, kjer je že dva mandata podpredsednica. Do izvolitve za poslanko je bila zaposlena kot komercialistka, najprej na Vzajemni, nato pa pri banki Raiffeisen. V DZ je med drugim tudi podpredsednica komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.