Svet

Bodo uspeli prepovedati napadalno orožje?

STA / S.R.
14. 3. 2013, 19.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Senatni odbor za pravosodje je danes z desetimi demokratskimi glasovi potrdil predlog zakona o prepovedi napadalnega oziroma polavtomatskega orožja v ZDA.

Reuters

Vseh osem republikancev je glasovalo proti in obeti za potrditev v senatu niso veliki, še manj pa v predstavniškem domu. Predlog kalifornijske senatorke Dianne Feinstein so skušali republikanci v odboru razvodeneti z izjemami za žrtve spolnega nasilja in prebivalce ob južni meji ZDA ter številnimi drugimi, ki so jih demokrati zavrnili. Prepoved napadalnega orožja, s katerim je mogoče pobijati dlje časa brez pretiranega polnjenja, bi bila največja sprememba v odnosu do orožja v ZDA po pokolu 20 otrok 14. decembra lani v mestu Newtown v državi Connecticut.

Prepoved podpira predsednik ZDA Barack Obama in večina demokratov v kongresu, vendar pa so republikanci proti, ker je proti orožarski lobi, ki jih finančno podpira bolj kot demokrate. Po pokolu na osnovni šoli v Newtownu se sicer v kongresu pripravlja veliko predlogov sprememb zakonov o orožju, čeprav nobeden od njih ne posega v ustavno zagotovljeno pravico do orožja.

Četudi bodo sprejeti vsi predlogi, vključno s prepovedjo napadalnega orožja, to ne bo pomenilo slovo tega orožja. Orožje, ki je že v rokah ljudi, bo tam tudi ostalo. Gre le za prepoved prodaje takšnega orožja v prihodnje. V ZDA je na primer avtomatsko orožje prepovedano, vendar pa ga je po orožarskih sejmih in drugje še vedno mogoče kupiti, če je bilo izdelano pred začetkom prepovedi pred nekaj desetletji.

Senat bo o prepovedi napadalnega orožja glasoval predvidoma prihodnji teden, vendar bodo morali njegovi podporniki najprej zbrati 60 glasov proti obstrukciji. Glede na razmerje moči v senatu ne kaže, da se bo to zgodilo, saj prepovedi nasprotuje tudi nekaj demokratov. V predstavniškem domu, kjer imajo večino republikanci, pa podobnega predloga niti ne bodo predstavili.