Slovenija

Slovenija v zadnjem letu izvedla največ reform

STA
14. 3. 2013, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija je zagotovo tista članica EU, ki je v zadnjem letu izvedla največ reform in najbolj izboljšala svoj položaj glede na leto prej, je poudaril premier, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

Reuters

Nastajajočo koalicijo pa je opozoril, da napovedi o rebalansu proračuna in večanju javne porabe v Bruslju neradi slišijo. Ključni del današnjega vrha je po njegovih besedah pregled finančnega in gospodarskega stanja v EU in njenih članicah. "Te razprave se veselim. Slovenija je zagotovo tista članica EU, ki je v zadnjem letu izvedla največ reform, ki je najbolj izboljšala svoj položaj glede na leto prej," je poudaril Janša.

"Nismo še popolnoma nad vodo, vendar pa je stanje bistveno boljše in v letu, ki je pred nami, je zgolj treba držati smer, ki je zastavljena," je še dejal.

Na vprašanje, ali na podlagi opravljenega dela pričakuje, da bo Bruselj Sloveniji podaljšal rok za odpravo presežnega primanjkljaja, pa je najprej odgovoril, da je to treba vprašati Evropsko komisijo.

Nato pa je ponovil, da je bilo v zadnjem letu sicer storjenega veliko, a opozoril, da bodo "ocene o perspektivah Slovenije seveda odvisne tudi od tega, kakšna bodo ravnanja nove vlade in koalicije".

"Napovedi, kako se bo šlo v rebalans proračuna in povečanje javne porabe zagotovo niso tisto, kar bi se tukaj želelo slišati. Kajti če porabiš več kot ustvariš, to pomeni, da bo moral to plačati nekdo drug. In tega ni nihče vesel," je še opozoril.