Slovenija

Novakovo zanima, kako bodo uresničili cilje

STA
14. 3. 2013, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poudarki v koalicijski pogodbi so na deklarativni ravni všečni, nekatere stvari pa ne odstopajo od tega, kar je delala že vlada Janeza Janše, je za STA komentirala predsednica NSi.

Nsi

Jo pa zanima, kako bodo v pogodbi zadane cilje uresničili glede na finančno stanje v državi. Novakova je sicer pregledala le poudarke koalicijske pogodbe, ni pa prebrala celega dokumenta. A kot je dejala, je v njej zaznati veliko dobre volje, zato se na deklarativni ravni skoraj z vsem strinja, vendar ostaja vprašanje izvedljivosti.

Novakova, hkrati tudi ministrica brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki opravlja tekoče posle, meni, da svoj resor zapušča v dobrem stanju. Spomnila je, da so pred kratkim izvedli javni razpis za sofinanciranje programov in projektov Slovencev v zamejstvu in po svetu v letu 2013, sredstva pa treba še razdeliti. Ostale stvari tečejo po ustaljenem redu, je dodala.

Poslanko PS Tino Komel, ki se jo omenja kot možno kandidatko za njeno naslednico, pozna, saj je Komelova podpredsednica parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, zato jo je v tej vlogi že srečala na komisiji. Komelova je zelo mlada in ambiciozna, je dejala še aktualna ministrica, ki pa ni želela ocenjevati njenega prihodnjega dela, ker da to ni mogoče.

Želi pa si, da bo prihodnji minister, kdor koli bo, imel posluh za potrebe zamejcev in izseljencev ter bo združevalen, hkrati pa krepil odnos z matično državo in spodbujal pri ohranjanju slovenstva.