Slovenija

V DZ vložena lista kandidatov za ministre

STA
14. 3. 2013, 21.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mandatarka Alenka Bratušek je v državni zbor ob 21.01 vložila predlog liste kandidatov za ministre v vladi, je navedeno v uradnem zaznamku oddelka DZ za delo z gradivi in pošto.

Mediaspeed

Na listi je 13 kandidatov, med njimi tudi kandidatka brez resorja. Za finančnega ministra, ki je bil za javnost največja uganka, kandidira Uroš Čufer.

V novi vladi bo pet resorjev vodila PS, po tri SD in DL, dva pa DeSUS. Kandidati iz vrst SD, DL in DeSUS so bili znani že pred vložitvijo, medtem ko je PS svoje kandidate držala v tajnosti do zadnjega. V javnosti je sicer zaokrožilo več imen, največja uganka je ostajal predvsem kandidat za v tem času najbolj zahteven, finančni resor. Zdaj so iz PS tudi uradno sporočili, da je kandidat za ministra direktor Upravljavskega centra za finančno upravljanje NLB Uroš Čufer.

Za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo kandidira poslanec PS Stanko Stepišnik, za ministra za obrambo pa poslanec PS Roman Jakič. Za vodenje ministrstva za kulturo kandidira vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Uroš Grilc, kandidatka za ministrico brez listnice, zadolženo za vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa je poslanka PS Tina Komel.

Anja Kopač Mrak je kandidatka SD za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Jernej Pikalo za ministra za izobraževanje, znanost in šport, Dejan Židan pa za ministra za kmetijstvo in okolje.

Kandidat za zunanjega ministra je Karl Erjavec, za ministra za zdravje pa Tomaž Gantar. Senko Pličanič iz kvote DL, ki je bil v vladi Janeza Janše minister za pravosodje in javno upravo, je tudi tokrat kandidat za pravosodnega ministra. Predsednik DL Gregor Virant bi vodil ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, član sveta DL Igor Maher pa je kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor.

Zaslišanja kandidatov bodo predvidoma potekala v ponedeljek in torek, medtem ko bi DZ novo vlado lahko potrdil že v sredo.

Koalicijsko pogodbo so prvaki PS, SD, DL in DeSUS podpisali v sredo malo pred polnočjo. Z dogovorom o sodelovanju v vladi, kot so koalicijsko pogodbo poimenovali, so dorekli prioritete nove vlade, po podpisu pa so vsi poudarili, da je zdaj konec politične krize.

Medtem, ko je bilo že v minulih dneh jasno, da se bosta PS v vladi pridružili še SD in DeSUS, je bilo do zadnjega odprto vprašanje sodelovanja DL. Ta se je v sredo pozno zvečer vendarle odločila za koalicijo. Tako se je danes čakalo še na vložitev liste s kandidati za ministre, ki jo je Bratuškova morala vložiti najpozneje do polnoči.