Slovenija

Hrvaška z vsemi topovi nad Slovenijo

P.R.
25. 1. 2013, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Uspela je prva hrvaška tožba proti Ljublajnski banki in Novi Ljubljanski banki. Sodišče je odločilo že julija lani. Hrvaški mediji pa so z ekskluzivno novico počakali tik do srečanja zunanjih ministrov, Karla Erjavca in Vesne Pusić .

Kot piše hrvaški Jutarnji list, je sodišče v Zagrebu odločilo, da morata slovenski banki Hrvaški vrniti 254,76 evra in poravnavati za približno 2000 evrov sodnih stroškov.  Znesek sicer ni velik, vendar pi po pisanju omenjenga časnika, takšna sodba sprožila spremembe v hrvaški pravni praksi.

Hrvaška sodišča so postopke v tožbah proti LB in NLB vrsto let zavračala iz tehničnih razlogov. Tudi po oceni hrvaškega vrhovnega sodišča pooblastila hrvaškega finančnega ministrstva za tožbe komercialnih bank nimajo pravne moči, da bi v imenu države vodila postopke proti slovenskima bankama.

Sodba sicer še ni pravnomočna, naj bi pa objaval eksluzivne novice povzročila pritisk na Slovenijo in zavajala hrvaško javnost.

Z odločitvijo sodišča je hrvaški finančni strokvnjak Zdravko Rogič navdušen. Več kot očitno je, da je prav zaradi tega njegovoodpovedano njegovo srečanje s slovenskim kolegom Francetom Arharjem.