Slovenija

Obetajo se nam znova višji davki?!

STA / A.M.
25. 1. 2013, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Finančni minister v odstopu Janez Šušteršič je pred odhodom z ministrstva pripravil predlog zakona o davku na sladke pijače in ga bo prihodnji teden poslal v javno razpravo.

Minister napoveduje tudi poseben davek na loterijske srečke, najpomembnejša naloga ministrstva pa je nadaljevanje aktivnosti pri ustanavljanju slabe banke.   

Prva naloga v naslednjih mesecih, ko bo politika iskala rešitev za nastali položaj, je zagotovo vprašanje slabe banke, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Šušteršič, ki je odstopno izjavo vložil v četrtek, potem ko se je DL odločila za odhod iz koalicije.

Aktivnosti za ustanovitev slabe banke bi morale biti po njegovem mnenju končane v treh mesecih, zatem pa bi lahko steklo čiščenje bančnih bilanc. Finančno ministrstvo je tako vladi že posredovalo nekatere predloge za neizvršne direktorje slabe banke, šlo naj bi tudi za tri strokovnjake iz tujine z izkušnjami s področja delovanja slabih bank.

Nadaljevati se morajo tudi aktivnosti pri ustanavljanju Slovenskega državnega holdinga (SDH). Ministrstvo je že predlagalo klasifikacijo naložb, ki bo podlaga za prenos naložb države na Slovenski državni holding, prav tako svoje tri kandidate za nadzornike holdinga. Predloge mora obravnavati še vlada in zatem poslati v DZ, je povedal Šušterič.

Glede izvrševanja letošnjega proračuna je povedal, da je treba še zagotoviti prihodke, ki so izpadli zaradi umika predloga za dvig spodnje meje davka na dodano vrednost za določeno blago in storitve. Del tega izpada so že nadomestili s trošarinami na pogonsko gorivo, pripravili pa so tudi predlog zakona o davku na sladke pijače, ki ga bodo prihodnji teden poslali v javno obravnavo, ter predlog za poseben davek na loterijske srečke.

Zaenkrat pa na finančnem ministrstvu ne razmišljajo več o zvišanju trošarine za električno energijo, o čemer je Šušteršič razmišljal lani jeseni, saj so se medtem zvišale nekatere druge dajatve na ta energent.