Slovenija

Protestival na Kongresnem trgu

STA
11. 1. 2013, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Kongresnem trgu se je ob t. i. drugi slovenski vstaji začel še en v nizu Protestivalov, ki v protestu proti aktualni vladi združuje številne kulturnike in podpornike umetnosti. Tokratno srečanje poteka pod sloganom Ne čakaj pomladi, pomlad je že tu.

Protestival se je začel z delavnicami za otroke in odrasle, na katerih izdelujejo protestne maske, recitalom pravljic, glasbo in umetniškimi intervencijami. Na delavnicah izdelujejo tudi transparente.

Tokratna tema procesije je zombilizacija oziroma mobilizacija zombijev, kot so bili protestniki poimenovani. Zato so organizatorji Protestivala protestnike povabili, da se našemijo v zombije in tako ironično izrazijo kritiko dialogu, ki ga vodi vlada.

Namaskirani v zombije se tako zbirajo predvsem okoli sidra, na katerega so obesili tudi veliko rumeno kravato, medtem ko manjše delijo med ljudi. Zbrani bobnajo na tri velike kovinske sode. Nekateri so s seboj prinesli metle.

Predvidoma ob 17.30 naj bi se protestniki oblikovali v t. i. zombi procesijo ter se odpravili na Prešernov trg. Po umetniškem programu se bo procesija premaknila na Trg republike, kjer bodo sledili nagovori številnih kulturnikov in intelektualcev ter nastopi glasbenikov.

S Protestivalom, nizom kulturno-združevalnih dogodkov, so se kulturniki protestom pridružil 22. decembra. Protestival je namenjen kulturnemu izrazu ljudstva, druženju, diskusijam, podiranju ideoloških zidov in iskanju temeljev prenovljene - ozaveščene in kulturne družbe, svoje delovanje opredeljujejo organizatorji.

Ideja za Protestival je bila decembra objavljena na spletnem družbenem omrežju Facebook, podporniki dogodka pa so med drugimi Društvo slovenskih pisateljev in Združenje KOKS.