Slovenija

V Kopru na protestu okrog 600 ljudi, skupina protestnikov krenila po ulicah

STA / S.R.
6. 12. 2012, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okrog 600 protestnikov je v Kopru na mirnem shodu izrazilo nezadovoljstvo nad stanjem v državi.

Po dobri uri so se s Titovega trga odpravili pred občino, kjer so skandirali "Pridi ven" in "Gotov je", prižgali nekaj sveč in zažgali nekaj transparentov. Okrog 250 se jih je nato odpravilo po koprskih ulicah proti sodišču, od tam pa proti Luki Koper.

Skupina protestnikov, med katerimi so pretežno mladi, je pred sodiščem med vpitjem prižgala nekaj lučk in petard. Od tam so se napotili naprej po Ferrarski cesti proti Luki Koper, kjer so se na krožišču obrnili in se po zadnjih informacijah gibajo nazaj v smeri sodišča.

Konfliktov s policijo in nasilja za zdaj ni bilo, so pa na poti po koprskih ulicah ovirali promet in na krožišču pred sodiščem poskušali fizično zaustaviti policijski avto. Na krožišču pred Luko Koper so v policijski vozili vrgli nekaj predmetov. Vozili sta se s krožišča nato umaknili.

Na shodu za pravno državo in proti politiki države, ki se je okoli 17. ure začel na Titovem trgu v Kopru so se sicer zbrali protestniki vseh generacij. S transparenti, žvižganjem, bobnanjem in skandiranjem "lopovi, lopovi", "Janša dol", in "kdor ne skače je za vlado" so izrazili nezadovoljstvo z obstoječo vlado in političnimi razmerami v Sloveniji.

Na Titovem trgu so zažgali nekaj fotografij slovenskih političnih prvakov in prižgali nekaj dimnih petard. Večja skupina je nato krenila pred sedež občine, od tam pa med vzklikanjem "gremo po Kopru" in "mi smo Koprčani, Koper je naš" po koprskih ulicah. Titov trg se je medtem spraznil.

Transparenti protestnikov na Titovem trgu so bili naslovljeni večinoma na politično oblast, nekaj jih je bilo naslovljenih tudi na koprskega župana Borisa Popoviča. Tako je bilo mogoče prebrati gesla, kot "Padle so palme, kdaj bo lopovič?", "Oblasti ljudstvu, kriminalce v čuzo" in "Živela fašistična Republika Slovenija".

V skupini Vstala Primorska, ki je na družbenem omrežju Facebook vabila na shod, so med drugim zapisali, da imajo dovolj "krivic, ki se dogajajo našim ljudem. Dovolj imamo plenjenja našega premoženja. Dovolj imamo obrazov, ki jih že dvajset let gledamo, kako kradejo kruh prihodnjim generacijam". Prisotnost je na Facebooku sicer potrdilo preko 700 posameznikov, prejšnjega mirnega shoda pa se je udeležilo okoli 250 ljudi.