Slovenija

Protesti se bodo v Mariboru kljub odstopu župana očitno nadaljevali

STA / S.R.
6. 12. 2012, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav je mariborski župan Franc Kangler danes napovedal odstop, so anonimni organizatorji uličnih protestov proti njemu povedali, da s tem njihov boj še ni končan.

"Zahtevamo, da se celotni mestni svet samorazpusti, saj ni dovolj, da se hobotnici odseka glava, ampak je potrebno odsekati predvsem lovke," so poudarili na družbenem omrežju Facebook.

V nekaj več kot mesecu dni je bilo v Mariboru izvedenih že pet protestnih shodov, na katerih so župana Kanglerja pozivali k odstopu. Zadnja dva protesta sta se tudi sprevrgla v nasilje in vandalizem, naslednji protest, imenovan 4. mariborska vstaja, pa je napovedan za 14. december.

Ta protest kljub napovedanemu odstopu Kanglerja ostaja, saj se še naprej vrstijo pozivi k udeležbi na njem. Trenutno na profilu "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora" poteka anketa za izbor najprimernejšega slogana za ta shod. Največ glasov je zaenkrat prejelo geslo: "Spečimo hobotnico."

Skupina opozicijskih mestnih svetnikov je danes vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o razpustitvi mestnega sveta. Zaenkrat jim je uspelo zbrati podpise le šestih mestnih svetnikov, za morebitno samorazpustitev pa bi jih moralo idejo podpreti najmanj 23.

Kangler je v današnji izjavi za medije ocenil, da opozicija, ki se trudi razpustiti mestni svet, dela veliko škodo mestu. "Gre jim le za to, da bi z mestom upravljali politično, kot se je to dogajalo v preteklosti. Zavedati se bodo morali odgovornosti za mesto," je dejal.

Glede na to da so mestni svetniki Županove liste in SLS, ki je največja politična skupina v mestnem svetu, doslej vedno podpirali mnenje Kanglerja, je pričakovati, da tudi oni ne bodo podprli ideje za razpustitev mestnega sveta. Predsednik mariborskega mestnega odbora SLS Srečko Zorko je prejšnji teden odstopil s tega položaja, zaenkrat pa še niso izbrali novega predsednika.

Mestni svetnik SLS Aleksandar Jovanović je za STA danes povedal, da se sam ne oklepa svetniškega položaja, a ne ve, čemu bi morebitna razpustitev mestnega sveta pripomogla. Po njegovem mnenju je zdaj najbolj pomembno, da se poišče novega župana, in sicer takšnega, ki bo "znal povezati vsa ta razhajanja v mestu". Mestni svetniki pa morajo po njegovih ocenah poskušati umiriti strasti in skupaj najti rešitev za nastalo situacijo. Grožnje z novimi protesti se mu zdijo pretirane, saj se boji, da se s pozivi k odstopu nikoli ne bo prišlo do konca.

Nenaklonjeni pobudi za samorazpustitev mestnega sveta so še vedno tudi v tretji najmočnejši politični skupini v mestnem svetu DeSUS, ki je prejšnji teden izstopila iz koalicije. "Tega pojma sploh ne poznam," je za STA povedal predsednik mestne organizacije stranke Valter Drozg in poudaril, da so bili mestni svetniki legitimno izvoljeni in "niso naredili ničesar narobe". "Ali bomo res pustili, da vlada samo še ulica, ali pa bomo spet spoštovali neke demokratične metode?" se je vprašal.

Odstop župana pa je pozdravil. "Mislim, da je pametno, da se je tako odločil. Škoda le, da se ni že prej, ker se je soočal z res velikim nasprotovanjem," je dejal Drozg.