Slovenija

Izredna seja za samorazpustitev mestnega sveta?

STA
6. 12. 2012, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupina opozicijskih članov mestnega sveta Mestne občine Maribor bo danes opoldne uradno vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o samorazpustitvi mestnega sveta. S tem bi odprli pot do novih lokalnih volitev. V Mariboru se medtem čaka na izjavo župana Franca Kanglerja ob 13. uri. V sredo je napovedal, da bo danes odstopil.

Mariborska opozicija je dan po prvih nasilnih protestih zoper župana Franca Kanglerja 26. novembra ocenila, da so v mestu nastale izredne razmere. Ker želijo po besedah svetnika Liste za Maribor Alojza Križmana prevzeti svoj del objektivne odgovornosti, so predlagali razpustitev mestnega sveta.

Kot so danes sporočili iz največje opozicijske politične skupine v mestnem svetu SD, bodo zahtevo za izredno sejo za samorazpustitev mestnega sveta vložili danes opoldne v službi mestnega sveta. Dodali so, da se lahko zahtevi pridružijo tudi drugi člani in članice mestnega sveta.

Po morebitnem sprejemu sklepa o samorazpustitvi mestnega sveta se pristopi k podpisu skupne izjave o hkratnem odstopu članic in članov mestnega sveta. Ta v skladu z zakonom o lokalnih volitvah učinkuje, če jo podpiše najmanj 23 mestnih svetnic in svetnikov.

Župan Kangler je v sredo v pogovoru za POP TV napovedal, da bo danes odstopil z mesta župana. Dejal je, da odstopa, ker ima Maribor in tamkajšnje ljudi preveč rad, da bi morali meščani trpeti nasilje.

Na družabnem omrežju Facebook je skupina, ki je pozivala k uličnim protestom proti Kanglerju, napoved župana pozdravila. "Kaže, da bomo dobili prvo bitko! Zdaj moramo še samo počakati na odstop njegovih podrepnikov," so zapisali. Niso pa navedli, ali bodo kljub temu vztrajali pri novem protestu, ki je napovedan za 14. december.

Očitki na račun Kanglerja so prvič dosegli vrhunec maja lani, ko so kriminalisti preiskali Kanglerjeve nepremičnine in pisarne ter samega Kanglerja in še nekaj drugih oseb za nekaj ur pridržali. Šlo naj bi za zaključno akcijo obsežne preiskave na področju korupcije in gospodarskega kriminala, vezane na domnevne nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju več gradbenih projektov v Mariboru, ki pa še vedno čaka na sodni epilog.

Temu so sledili protesti na ulicah Maribora, v zadnjem mesecu dni so proti Kanglerju organizirali pet protestov, zadnjega v ponedeljek. Protestniki mu očitajo korupcijo in klientelizem, povod za njihov množičen odhod na ulice in trge pa je bila postavitev radarjev za merjenje hitrosti na cestah, kjer del javnosti očita Kanglerju, da ga bolj kot varnost na cestah zanima pobiranje denarja. Dodaten gnev si je župan nakopal, ko je bil kljub okoli tisoč protestnikov pred Rotovžem 21. novembra izvoljen v državni svet.

Kljub očitkom in pozivom k odstopu je Kangler zavračal možnost odstopa z mesta župana. Vodstvo SLS ga je sicer 22. novembra izključilo iz stranke, z mariborskim županom pa je govoril tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je ocenil, da bo Kangler na podlagi dogovora o načinu ustavitve nasilja v Mariboru sprejel razumno odločitev.

Zaostrovalo se je tudi dogajanje v mariborski mestni koaliciji. Po izstopu DeSUS je kot član in predsednik mariborskega mestnega odbora SLS odstopil tudi Srečko Zorko, temeljit premislek pa so napovedali tudi v koalicijski SDS.