Svet

Tu nekje smo mi

S.R.
6. 12. 2012, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki, ki so pri Nasi zadolženi za opazovanje našega planeta so javnosti pokazali navdušujočo serijo fotografij, ki jo imenujejo Black Marble oziroma črna frnikola.

Gre za podobe Zemlje posnete iz vesolja ponoči. Fotografije so nastale s pomočjo novega senzorja na satelitu Suomi National Polar-orbiting Partnership (NPP), ki ga je Nasa v sodelovanju z agencijo za nadzor oceanov in atmosfere (NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration) izstrelila preteklo leto.

Video posnetek, ki ga je Nasa pokazala javnosti je nastal iz množice fotografij, ki jih je omenjeni satelit posnel med 312 izleti okoli našega planeta. Toliko izletov je bilo namreč potrebnih, da je satelit lahko posnel vse celine ob nizki oblačnosti. Nasa sicer trdi, da je novi senzor VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer), ki je nameščen na satelitu tako občutljiv, da lahko ujame tudi eno samo ladjo sredi oceana.

Vse skupaj pa ima seveda predvsem znanstveni namen. Pri Nasi namreč pravijo, da jim sposobnost, da ponoči opazujejo Zemljo pomaga pri bolj celostnem preučevanju neviht in drugih vremenskih pojavov. Posnetke s senzorja VIIRS namreč uporabljajo za napovedovanje nizko ležečih oblakov v bližini obalnih letališč, kakršno je na primer letališče v San Franciscu.

Nasa sicer že leta objavlja dnevne posnetke Zemlje iz vesolja, ki jih imenuje ''Blue Marble'', torej modra frnikola. Nove posnetke Zemlje ponoči pa so javnosti pokazali 5. decembra na vsakoletni konferenci Ameriške zveze za geofiziko.