Slovenija

Kangler napovedal odstop z mesta mariborskega župana

STA
6. 12. 2012, 00.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborski župan Franc Kangler bo danes odstopil z mesta župana, je v pogovoru za POP TV napovedal v sredo. Prepričan je, da še vedno uživa podporo številnih ljudi, se pa kljub temu po odstopu za župansko funkcijo ne bo več potegoval. Dejal je, da odstopa, ker ima Maribor in tamkajšnje ljudi preveč rad, da bi morali meščani trpeti nasilje.

Po Kanglerjevih besedah na odločitev ni vplival pogovor s premierjem Janezom Janšo. Prepričan je, da je proti njemu le peščica, ki si želi njegovega položaja, zato meni, da ga po 31. decembru, ko bo odstop tudi uraden, ne bodo več preganjali s številnimi ovadbami, je poročala televizija.

Očitki na račun Kanglerja so prvič dosegli vrhunec maja lani, ko so kriminalisti izvedli vrsto hišnih preiskav na širšem območju Maribora. Temu so sledili protesti na ulicah Maribora, v zadnjem mesecu dni so proti Kanglerju organizirali pet protestov, zadnjega v ponedeljek. Ta se je sprevrgel v nasilje, v njem je bilo poškodovanih 39 ljudi, 25 policistov in 14 protestnikov, med njimi eden huje.

Protestniki mu očitajo korupcijo in klientelizem, povod za njihov množičen odhod na ulice in trge pa je bila postavitev radarjev za merjenje hitrosti na cestah, kjer del javnosti očita Kanglerju, da ga bolj kot varnost na cestah zanima pobiranje denarja.

Kljub očitkom in pozivom k odstopu je Kangler doslej zavračal možnost odstopa z mesta župana. Vodstvo SLS ga je sicer 22. novembra izključilo iz stranke. Takrat so pojasnili, da če Kangler dokaže svojo nedolžnost pred institucijami pravne države, vodstvo stranke nima zadržkov, da nadaljuje svoje delo v stranki.