Slovenija

Napovedano novo sneženje, Dars poziva k previdnosti na avtocestah

STA / S.R.
4. 12. 2012, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenijo bo danes znova zajelo sneženje, ki se bo popoldne in zvečer okrepilo.

Potem ko so se ob nedeljskem sneženju pojavili zastoji na avtocesti zaradi neustreznega ravnanja nekaterih voznikov, na Darsu opozarjajo na nujnost uporabe zimske opreme in večjo previdnost na izpostavljenih delih avtocest pri Uncu ter na vrhniškem klancu in Trojanah. Kot je za STA povedal izvršni direktor področja izvedbe vzdrževanja avtocest na Družbi za avtoceste v RS (Dars) Matej Malgaj, naj bi po podatkih, s katerimi razpolagajo, danes od 15. do 21. ure na območju Unca na primorski avtocesti zapadlo do 20 centimetrov snega.

"Glede na to, da je ta del najbolj kritičen z največ klanci in glede na to, da je to prva večja zimska akcija, lahko pričakujemo, da če vozila ne bodo imela zimskih gum oziroma verige, lahko prihaja do zastojev," je dejal Malgaj in izpostavil smiselnost pravočasnega obveščanja voznikov.

Dars predlaga, da naj se v tem času na pot odpravijo samo tisti vozniki, katerih vozila imajo zimske gume, če pa imajo letne, naj takoj ob sneženju zapustijo avtocesto ali pa se zapeljejo na prvo počivališče in ustrezno opremijo svoja vozila.

Tudi na vrhniškem klancu in na območju Trojan Dars v času od 15. do 21. ure pričakuje do 15 centimetrov snega in prav tako opozarja na ustrezno ravnanje voznikov.

Malgaj je izpostavil nedovoljeno ravnanje voznikov v času nedeljskega sneženja, ko so na avtocesti na voznem in odstavnem pasu nameščali verige. Prišlo je do daljših zastojev, s tem da v nedeljo na avtocestah ni bilo tovornjakov, danes pa so, je dodal Malgaj.

Dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Andrej Pečenko pa je za STA povedal, da bi danes v glavnem lahko zapadlo od pet do 10 centimetrov snega, v ljubljanski kotlini in na severovzhodu države lahko tudi manj kot pet centimetrov, medtem ko bo sneženje najkasneje ponehalo na jugovzhodu države, to je na Kočevskem, v Beli Krajini in na Dolenjskem, kjer bi lahko zapadlo med 10 in 15 centimetri snega.

Padavine bodo povečini ponehale v drugem delu noči na sredo. Ponovno sneženje pa meteorologi napovedujejo za soboto, morda celo več kot danes, pravi Pečenko, nato pa sledi obdobje stabilnega in mrzlega vremena.

Vzdrževalne službe Darsa so sicer danes v pripravljenosti, še posebej na omenjenih izpostavljenih odsekih, kjer imajo poleg posipnih in plužnih vozil pripravljena tudi posebna vozila za pomoč pri odstranjevanju vozil iz zastojev. Kot je dejal Malgaj, so s prvim soljenjem cest začeli okoli poldneva.