Zanimivosti

Invazija letal?

S.R.
4. 12. 2012, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tole pa je posnetek, ki vzame dih. Na prvi pogled izgleda, kot da gre za prizor iz druge svetovne vojne, le da so letala na posnetku sodobna potniška letala.

V resnici gre za t.i. ''time lapse'' video, na katerem lahko vidimo vsa letala, ki so v štiri in pol urnem obdobju na dan 23. novembra pristala na letališču v San Diegu. Vsa letala pa vidimo v le 25-ih sekundah.

Gre za delo kalifornijskega fotografa in profesorja Cy Kuckenbakerja, ki je posnel vseh 60 letal (lahko jih tudi preštejete na posnetku), ki so med 10.30 in 15.00 po lokalnem času pristala v San Diegu. Posnetke vse letal je nato združil v enega, dodal pa je še znameniti most San Diego 1st Street Bridge, ki je bil zopet posnet povsem ločeno. Za ozadje je nek drug dan kar osem ur snemal sončno nebo. S pomočjo slednjega je namreč lahko prikazal potek časa na videu. Most, množico letal in posnetek neba je nato združil v impresiven 25-sekundni video. Zaradi množice letal tako vse skupaj izgleda, kot da gre za invazijo potniških letal.

Za spletni portal Peta Pixel je povedal, da je navdih dobil pri sestavljeni fotografiji, za katero je zaslužen fotograf Ho-Yeol Ryu. Slednja je prikazovala na ducate letal, ki na videz naenkrat vzletajo iz letališča v Hannovru.

Povedal je še, da se je pred dobrim letom preselil v novo sosesko v San Diegu, povsem slučajno pa se je tako znašel blizu mednarodnega letališča v San Diegu. Od takrat so ga vse bolj zanimali ritmi pristajanja letal in potek dela na letališčih. Poleg tega ima pristanišče v San Diegu tudi zelo svojevrstno pristajalno pot, saj morajo letala leteti neposredno čez center mesta, nato pa se morajo po tem, ko prečkajo hrib naglo spustiti. Ko je Cy tako videl fotografijo vseh letal, ki so v enem dnevu vzletela na Hannovrskem letališču, se je začel spraševati, ali lahko nekaj podobnega stori z videom.

Video je kmalu postal kar precej priljubljen, saj si ga je na portalu YouTube v treh dneh (objavljen je bil 1. decembra) ogledalo preko 60.000 ljudi, od tega 3.000 samo v prvi uri objave. Vsekakor je video poslastica za ljubitelje letal.