Slovenija

V koprsko pristanišče bodo pripeljali zabojnik obogatenega urana

STA / S.R.
2. 11. 2012, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V naslednjih dneh bodo v koprsko pristanišče pripeljali zabojnik obogatenega urana iz raziskovalnega reaktorja na Dunaju, je poročala Televizija Slovenija.

Ladja, ki po informacijah iz Italije že čaka v Benetkah, bo tovor naložila v Kopru, nato pa v Trstu prevzela še italijanske jedrske odpadke ter vse skupaj prepeljala v ZDA.

Kot je poročala Televizija Slovenija, Italija in Slovenija datuma in ure prevozov iz varnostnih razlogov ne razkrijeta. Javnost tako po poročanju televizije ni bila obveščena, da so iz Kopra proti Dunaju že v ponedeljek odpeljali pomemben jedrski tovor.

Italijanski naravovarstveniki so po poročanju televizije ogorčeni, saj menijo, da bi morala biti javnost o takšnih prevozih obveščena. Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar je sicer že septembra pojasnil, da bodo Avstrijci hkrati z vrnitvijo izrabljenega goriva v ZDA dobili tudi novo gorivo za svoj reaktor. Tranzit jedrskih snovi preko Slovenije bodo izvedli predstavniki podjetja Edlow International.

Verjetnosti, da bi prišlo do kakršnih koli radioaktivnih onesnaženj, skorajda ni, je septembra povedal Stritar. Pri tovrstnih prevozih se namreč vedno uporablja posebne zabojnike, ki so preizkušeni na padce z višin, požare in poplave.