Slovenija

Američani so nam spet znižali oceno

STA/K.Š.
3. 8. 2012, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bonitetna agencija Moody's je v četrtek spet znižala oceno kreditnega dolga Sloveniji, in sicer z A2 na Baa2, obete za naprej pa je ohranila negativne.

Kot glavni razlog za znižanje ocene je Moody's navedel težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije, s čimer se povečujejo tveganja za državni dolg.

Moody's med drugim navaja, da je država za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB) doslej že namenila odstotek bruto domačega proizvoda (BDP), v prihodnje pa bo za dodatne dokapitalizacije treh največjih bank (NLB, Nova Kreditna banka Maribor in Abanka Vipa) najverjetneje morala nameniti skupaj od dva do osem odstotkov BDP.

Verjetnost za potrebo po sodelovanju države pri sanaciji bank je zelo visoka, menijo v agenciji, pri čemer pa opozarjajo, da je finančna sposobnost države za takšne posege vse manjša.

Ob tem Moody's posebej izpostavlja, da do teh potencialnih tveganj za javni dolg prihaja ravno v času, ko se država sooča z velikimi izzivi pri prizadevanjih za uravnoteženje javnih financ. Analitiki agencije menijo, da lahko slabe razmere v gospodarstvu in dodatne kapitalske injekcije bančnemu sistemu zamajejo načrte za znižanje javnofinančnega primanjkljaja letos na 3,5 odstotka BDP in prihodnje leto na okoli 2,5 odstotka BDP.

Bo morala Slovenija zaprostiti za pomoč?

Negativni obeti za bodoče ocene slovenskega državnega dolga pa se nadaljuje, ker Moody's meni, da vse slabši makroekonomski položaj povečuje verjetnost, da bo Slovenija morala zaprositi za zunanjo pomoč. V primeru, da bo Slovenija to res storila, se bo ocena znova znižala.

Čeprav Moody's meni, da to ni verjetno, pa se lahko obet spremeni v stabilnega, če se v bližnji prihodnosti bistveno izboljšajo gospodarski pogoji, zniža cena zadolževanja in stabilizira bančni sistem brez pomoči države.

Cena zadolževanja Slovenije sicer vse bolj narašča, dostop do finančnih trgov ostaja omejen, kar se kaže v povečani izdaji kratkoročnih obveznic. Moody's kot pozitivno prepoznava dejstvo, da ima država precej sredstev vloženih v poslovnih bankah, vendar pa ocenjuje, da bi njihova prevelika uporaba lahko ogrozila likvidnost bank, kar bi še okrepilo posojilni krč.

Gospodarstvo je bolj izpostavljeno šokom, ker je odvisno od izvoza, oslabljen podjetniški sektor pa povečuje fiskalne izzive za vlado in prizadevanja za stabilizacijo dolga. V agenciji ocenjujejo, da se bo BDP letos skrčil za okoli dva odstotka.

Moody's na koncu svari, da je Slovenija v vse večji nevarnosti, da doživi finančni šok. Razlog zanj so:

 - prezadolžena podjetja,

- velika odvisnost bank od financiranja v tujini,

- šibak gradbeni sektor,

- zmanjšana cenovna konkurenčnost,

- odsotnost tujih investicij.

Ravno zaradi tega bo okrevanje slovenskega gospodarstva počasno in negotovo, še pravijo v agenciji.