Svet

V ZDA skoraj trčila tri potniška letala

STA./K.U.
2. 8. 2012, 21.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na letališču v ameriški prestolnici Washington so v torek skoraj trčila tri potniška letala, na katerih je bilo skupno skoraj 200 potnikov in članov posadke.

Iz ameriške Zvezne uprave za letalstvo (FAA) so sporočili, da bi do nesreče skorajda prišlo zaradi slabega vremena, ki je vodilo do napačne komunikacije med piloti in kontrolnim stolpom.

Vsa tri letala upravlja letalska družba US Airways, na njih pa je v času incidenta potovalo 192 potnikov in članov posadke, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Iz FAA so sporočili, da bodo ustrezno ukrepali, da bi pojasnili "motnje v komunikaciji", ki so vodile v torkov incident, ko med temi tremi letali ni bilo zahtevane razdalje. Po predpisih je standardna razdalja med letali v zraku 5,6 kilometra po horizontalni liniji ter 300 metrov po vertikalni liniji.

12 sekund to tragedije

Incident se je zgodil v torek popoldan na washingtonskem letališču Ronalda Reagana, ko se je razbesnela nevihta. Kontrolorji zračnega prometa so morali zato prestaviti ali preusmeriti nekatere lete. Do nesreče je skorajda prišlo, ko so pilotoma dveh letal dali dovoljenje za vzlet, medtem ko je tretje letalo pristajalo na isto stezo. Te informacije pa si kontrolorji med sabo niso delili. Težavo so nato opazili in zadnji trenutek preprečili trčenje. Po podatkih vodstva letališča je tri letala do trčenja ločilo le 12 sekund.

Na letališču se je podobno resni varnostni incident nazadnje zgodil marca 2011, ko sta dve letali pristali brez pomoči kontrolnega stolpa. Piloti namreč niso mogli doseči edinega kontrolorja, ki je ob polnoči še delal. Kontrolor je zatem priznal, da je zaspal. Zaradi tega so na letališču k nočni izmeni dodali še enega kontrolorja.

Preberite pa si še, kaj se dogaja s slovenskim nacionalnim letalskim prevoznikom!