Črna kronika

Požar na Goriškem se je nevarno razširil

STA/K.Š.
3. 8. 2012, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Sveti gori v občini Nova Gorica, kjer je v četrtek popoldne zagorelo na težko dostopnem in zaradi ostankov neeksplodiranih ubojnih sredstev nevarnem terenu, se je ponoči požar zaradi vetra in prekinitve gašenja še nekoliko razširil.

"Požar se je razširil tako na južni kot tudi na severni strani. Ponoči smo namreč iz požarišča zaradi varnosti, saj gre za zelo strm in nevaren teren, umaknili vse sile, ohranili pa jih zgolj na poteh. Danes smo z gašenjem pričeli ob šesti uri zjutraj, na požarišču pa je trenutno 70 gasilcev, saj so nam na pomoč priskočili še tolminski in ajdovski gasilci," je pojasnil poveljnik operativne novogoriške gasilne enote Vendramin.

Gasilcem pri gašenju požara pomaga tudi helikopter Slovenske vojske, vodja intervencije pa zagotavlja, da ta trenutek ni ogrožena nobena nepremičnina. Razvoj dogodkov je po njegovem nemogoče napovedati, saj so razmere na določenih delih terena zares nemogoče, hkrati pa upa, da jim bo še danes uspelo požar vsaj omejiti.

Dodatna nevarnost so neeksplodirana ubojna sredstva, ki tam ležijo že od prve svetovne vojne. Nekaj eksplozij so že zaznali, v četrtek zvečer pa so gasilci našli topovsko granato kalibra 65 milimetrov, težko 4,5 kilograma, italijanske izdelave. Kot so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje, sta pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi granato že odstranila in jo shranila na varno.


PREBERITE ŠE:

Hud požar pri Novi Gorici

Je bil požar podtaknjen?