Kultura

Temna kri Riverja Phoenixa

STA/K.Š.
2. 8. 2012, 22.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Nizozemskem bodo skoraj dve desetletji po smrti igralca Riverja Phoenixa premierno prikazali njegov zadnji film "Dark Blood" (Temna kri).

Film, ki ga je režiral George Sluizer, bo premiero doživel 27. septembra na filmskem festivalu v Utrechtu, je poročanje festivalske spletne strani povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemski režiser je do 31. oktobra 1993, ko je Phoenixu kot enemu izmed treh glavnih igralcev pred nočnim klubom v Hollywoodu odpovedalo srce zaradi drog, dokončal štiri petine filma. Film je ostal nedokončan, pred dvema letoma pa se mu je 80-letni Sluizer ponovno posvetil in ga dokončal letošnjega januarja.

"Moj oče je bolan in odločil se je, da po skoraj 20 letih nadaljuje postprodukcijo," je za AFP dejala njegova hči Anouk Sluizer. Kot je dodala, je posnel okrog 81 odstotkov filma, tako da je imel dovolj materiala za njegovo dokončanje. O tem, kako se filma dejansko konča, pa je povedala le, da se je odločil za "element presenečenja".

"Dark Blood" pripoveduje o mladem vdovcu, ki živi v puščavi, kjer izvajajo jedrske poskuse. Nekega dne v bližini obtičita zakonca, upodobila sta ju Jonathan Pryce in Judy Davis, ki se mudita na "drugih" medenih tednih. Ker se vdovec zagleda v ženo, par pridrži kot talca.

Phoenix je umrl pri 23 letih. Veljal je za enega najbolj obetavnih igralcev svoje generacije. Njegovo smrt so tedaj primerjali s še eno filmsko legendo, Jamesom Deanom, ki je leta 1955 preminil v avtomobilski nesreči, star komaj 24 let.


 

River Phoenix je svojo filmsko kariero začel že kot fantič. Igral je tudi v eni od najbolj odmevnih filmskih uspešnic Stand by me, posneti po knjigi pisatelja Stephena Kinga.