Maksim Gaspari

Razstava "ljudskega umetnika" v galeriji Exarte

R.T.
11. 3. 2024, 06.16
Deli članek:

V galeriji Exarte na Židovski ulici v Ljubljani bo od 11. marca do 6. aprila na ogled razstava slovenskega slikarja Maksima Gasparija. Otvoritev razstave bo v torek, ob 18. uri.

Galerija Exarte
Otvoritev razstave bo v torek, ob 18. uri v galeriji Exarte.

Maksim Gaspari se je rodil 26. januar 1883 v vasi Selšček nad Cerknico. Na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju je slikarstvo študiral pri profesorju Rudolfu Bacherju. "Bil je vidni član umetniškega društva »Vesna«, ki je v začetku 20. stoletja delovalo na Dunaju. Poleg njega so bili njegovi umetniški sopotniki Hinko Smrekar, Gvido Birolla, Saša Šantelj, Ivan Meštrović in še veliko drugih. Njihovo geslo je bilo »Iz naroda za narod« in temu vodilu se je Gaspari zavezal in v tem duhu ustvarjal vse življenje," je od Gaspariju zapisal Robert Kužnik, največji poznavalec tega slovenskega slikarja pri nas.

"Rekli so mu tudi »ljudski umetnik«, kar mu je prijalo. Zato ni nenavadno, ko sem pri raziskovanju za pripravo monografije o njegovem življenju in delu njegova dela v večini našel pri ljudeh, le malo po muzejih in galerijah. Zakaj je bil za časa življenja in po njem v strokovnih krogih zamolčan, bo morala stroka še odgovoriti. Zagotovo pa je, da nam je Maksim Gaspari zapustil veličasten umetniški opus in bo za vse večne čase ostal zapisan v slovenskih srcih," dodaja Kužnik, ki obenem vabi na razstavo v galeriji Exarte.

Galerija Exarte
Pomlad pri čebelah, olje na les (1962)

Galerija Exarte
Čarovnice, barvni svinčnik.

Galerija Exarte
Mati z otrokom, mešana tehnika (1925)

Galerija Exarte
Dom Korotan v Lovranu, olje na platno (1950)