Boj za Sočo

Kobariški župan Matajurc vztraja, tuji gosti že odpovedujejo rezervacije

Žiga Kariž
11. 3. 2024, 06.11
Deli članek:

Neusklajenost občin, ki jih povezuje reka Soča, že izkoriščajo podjetni Avstrijci, župan Kobarida od astronomskih cen ne odstopa.

Neva Blazetč
Ker je plovba po tolminskem delu Soče za kajakaše manj zahtevna, je cena za dovolilnico zaenkrat nižja.

V petek se začne plovna sezona na reki Soči, ki poteka skozi tri občine: Bovec, Kobarid in Tolmin. Od leta 2016 so imele vse občine v veljavi odloke o plovbi po Soči z enakim besedilom in tudi pristojbine, ki so jih zaračunavale, so bile enake. Lani jeseni pa so v občini Kobarid sprejeli odlok, ki je močno povišal cene, uvedel obračunavanje dovolilnic na osebo, določil astronomske kazni in hkrati prepovedal plovbo skozi enega od najbolj zahtevnih delov Soče – katarakt. Občina Tolmin je sledila zgledu Kobarida in sprejela podoben odlok le z nižjimi cenami, v občini Bovec pa so prepričani, da jim takšen odlok dela več škode kot koristi in so ga zavrnili. Največ razburjenja zaradi odloka je med domačimi kajakaši, ki jih bo nov sistem cenovno najbolj prizadel, čeprav s svojim načinom plovbe, vstopanja in izstopanja reko najmanj obremenjujejo. Vse oči so uprte v ustavno sodišče, ki ima edino možnost izvajanje odloka zadržati.

Odpovedi tujih turistov

Marko Matajurc, župan občine Kobarid.

Številni uporabniki začetek plovbe pričakujejo v strahu. Bojijo se zmede in visokih kazni. »Ni znano, kako bodo ravnali z gosti, če ne bodo imeli dovolilnic za vsako občino posebej. Najbrž jih bodo nič krive drastično kaznovali, kar zagotovo ne bo dobra promocija za posoški turizem!« je pred kratkim zapisal Siniša Germovšek, nekdanji župan občine Bovec. V občini Kobarid menijo, da zmede ne bo, vse tiste, ki ne vedo, kako bo potekalo plačevanje po novem, usmerjajo na spletno stran, kjer naj bi lahko vse uredili. Župan kobariške občine Marko Matajurc je prejšnji teden še enkrat odločno povedal, da od nove ureditve ne bo odstopal, v javnosti pa naj bi tudi večkrat zatrdil, da ga pri izvajanju novega odloka ne bo ustavilo niti ustavno sodišče. Medtem ko lokalni veljak napenja mišice, pa naj bi po podatkih turističnih ponudnikov že prihajalo do odpovedi rezervacij tujih gostov. »Naša konkurenca ne spi. In podjetja, ki ponujajo vožnje s kajaki na Južnem Tirolskem, so že ponudila znižanja cen in nam tako jemljejo goste,« nam je povedal Mitja Saksida, eden od predstavnikov kajakašev, ki jih je odlok najbolj razburil.

Posledice odloka že vidne

Da Matajurc z odlokom misli resno, kaže zgodba dveh gorenjskih kajakašev, ki sta se kljub prepovedi nedavno spustila skozi katarakt. Dobili so ju redarji in vsakemu odmerili skoraj dva tisoč evrov kazni. Kot smo lahko izvedeli, je 800 evrov znašala kazen za plovbo zunaj plovnega termina, 800 evrov za plovbo skozi katarakt in 330 evrov, ker se kajakaša nista želela legitimirati oziroma sta izjavila, da se bosta legitimirala le policiji. Visoke kazni so določene v novem spornem odloku.

Nesmiselna prepoved

Kot nam je povedal Saksida, višjim cenam ne nasprotujejo, so pa proti temu, da se jim zaračunava dostop do vode. »Voda je po slovenski zakonodaji javno dobro in tega ne sme zaračunavati nihče – in ravno zato imamo veliko možnosti, da na ustavnem sodišču s pritožbo uspemo in bo odlok Občine Kobarid zadržan ter razveljavljen.« Kot pravi, so kajakaši enotnega mnenja, da bi občina morala zaračunavati parkirnino. »Stvari naj se uredi tako kot v tujini. Uredijo naj se parkirišča, ki bodo varovana, na njih morda celo kakšen prostor za preoblačenje in naj jih zaračunajo. Tako bodo rešili težave s parkiranjem, plačevali pa bodo vsi, od domačih do tujih gostov, kajakaši, raftarji, kopalci, ribiči fotografi …« je dejal Saksida. Kajakaše, predvsem domače, ki živijo z reko, in vse tiste, ki so bolj vešči ter pridejo na Sočo iskat izzive, močno moti tudi določba odloka, ki prepoveduje plovbo skozi najbolj zahteven del reke – katarakt. Saksida je trenutno stanje ponazoril takole: »To je tako, kot bi v dolini Vrat postavil zaporo in računal vsem za vzpon na Triglav, hkrati pa bi tudi najboljšim alpinistom prepovedal plezanje v severni steni Triglava, zato ker je zahtevna.«

Leo Caharija
Kot zdaj kaže, bodo morali kajakaši za plovbo po Soči od Bovca do Tolmina plačati tri evre v Bovcu, deset v Kobaridu in pet v Tolminu.

Najprej bodo zaračunali, potem izboljšali

Ker je bila Občina Kobarid v zadnjih tednih zaradi novega odloka deležna hudih kritik, so se odzvali z obvestilom za javnost, v katerem so zapisali, da je cilj ukrepov dvig turističnih storitev na višjo raven ter da je odlok usmerjen k povečanju varnosti plovbe na reki Soči. »Omogočeno bo ustreznejše varovanje ekosistema, izboljšali se bosta infrastruktura in kakovost vzdrževanja vstopno-izstopnih mest,« so dodali. A kritiki odloka opozarjajo, da Občina Kobarid na področjih, ki jih navaja, ni spremenila ničesar, ampak le zvišala cene. »Za tem dvigom cen ni nikakršne analize, ni podatkov, s katerimi bi ga utemeljili, prav tako ni nikjer razvidno, kako naj bi dodatno zbran denar izboljšal stanje na reki Soči,« nam je povedal eden od kritikov odloka, ki svojega imena ne želi razkriti.

Čakanje ustavnega sodišča

Kajakaši, ki bi v primeru, da v petek odlok dejansko začne veljati, potegnili najtanjši konec, upajo, da bo v nastalo situacijo poseglo ustavno sodišče. Že pred dobrim mesecem dni je bila namreč vložena pobuda za oceno ustavnosti odloka. Kot smo že poročali, je tudi Inštitut za ustavno pravo na čelu z nekdanjim ustavnim sodnikom Cirilom Ribičičem izdal mnenje, da je odlok neustaven. Kot razlog za neustavnost navajajo, da bi moral odlok status kajakašev urejati ločeno od ostalih uporabnikov reke. Poleg tega opozarjajo, da je reka javno dobro v lasti države in da občine ne smejo zaračunavati uporabe reke ter dostopa do reke.

Rešitev mora biti sprejeta soglasno

Na Občini Bovec so pri odzivih na nastalo situacijo precej zadržani. V odgovorih na naša vprašanja so zapisali: »Kot vedno do zdaj smo se bili pripravljeni dogovarjati, vendar kobariški model s tako velikim skokom cen in nekaterimi drugimi členi za Občino Bovec ni bil in ni sprejemljiv.« Ob tem so poudarili, da Občine Bovec ni med 23 pobudniki ustavne presoje, so pa opozorili na Zakon o plovbi po celinskih vodah, ki v svojem 4. členu med drugim določa, da mora biti plovba po rekah, ki povezujejo več lokalnih skupnosti, urejena sporazumno. Zaradi omenjenega člena bi bilo logično, da bi v nesoglasja med občinami morda posegla država kot lastnica reke, a se na ministrstvu za infrastrukturo do zdaj še niso premaknili. Konec tedna smo na njih naslovili tudi nekaj vprašanj, a na njih odgovora še nismo dobili.

Leo Caharija
Reke so v Sloveniji razglašene za javno dobro.

Začudeni tujci

Na povišanje cen in novo ureditev se vrstijo odzivi tudi na družbenih omrežjih. Eden od uporabnikov je hitro izračunal, da ga ob novih cenah letna dovolilnica, če bi jo plačal v vseh treh občinah, pride kar 405 evrov. Trikrat višja cena kot za vinjeto za slovenske avtoceste je zmotila madžarskega uporabnika, ki je na Facebooku zapisal opazko, da so naše ceste cenejše kot Soča. Eden od angleških uporabnikov je podal podatek, da v Veliki Britaniji plačujejo okoli 50 evrov letno za vse reke v državi, z izjemo nekaterih, ki so v zasebni lasti.