Od 25. marca do 15. aprila

Bobri bodo otroke in mlade razveseljevali s kulturnimi prireditvami

N.N.
10. 3. 2023, 13.11
Posodobljeno: 10. 3. 2023, 14.03
Deli članek:

Že petnajsto leto zapored bo v Ljubljani potekal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, tudi letos bo to spomladi.

Nada Žgank
Tako je bilo na prejšnjih festivalih Bobri

Program festivala se bo vil okoli teme Drugi in jaz. Dogodki (gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene prireditve, radijske igre, delavnice in vodstva, ter druge dejavnosti), ki bodo sestavljali program, bodo na različne načine spregovorili in spodbudili premislek o tovarištvu, sodelovanju, pravičnosti, odgovornosti, povezovanju (tudi medgeneracijskem), pa skrbi za druge, skupnost in prostor, v katerem živimo. 

Festival bodo 25. marca otvorili v Slovenskem mladinskem gledališču, in sicer s Podvodnim koncertom, koncertno verzijo plesno-gledališke predstave Povodni mož Ambrož v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana. Zaključili pa ga bod v Centru urbane kulture Kino Šiška, letos s koncertno predstavo Godalkanje v produkciji Društva za eno glasbo. 

Tako uvodni kot sklepni prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo vodili mentorji iz Javnega zavoda Mala ulica.

Program

Na letošnjem festivalu bo šestdeset producentov pripravilo sto štirideset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več tisoč obiskovalcev. Odvijali se bodo na petdesetih prizoriščih.

Filmski program z igranimi in animiranimi filmi za otroke in mlade si bo moč ogledati v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. V muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani bodo potekale številne delavnice in vodstva.

Premiero bo v Kinodvoru doživel film Kiti, varuhi planeta. Svetovni dan zavedanja o avtizmu, ki je 2. aprila, bodo obeležili s tremi filmi, ki so jih ob mentorstvu pripravili mladi avtisti. Prav tako bo na Bobrih v Cukrarni prvič izveden koncert Glasbene čarovnije v produkciji Inštituta .abeceda. Posebej za Bobre so pripravili dogodek Ples in glasba v mestu – plesno in glasbeno intervencijo v centru Ljubljane, ki jo bodo izvedli skupaj s Plesnim studiem Intakt in glasbeno skupino Pantaloons.

Zasnovali tudi številne delavnice, vodstva in druge dejavnosti.

Nada Žgank
Tako je bilo na prejšnjih festivalih Bobri

Gostovanja iz tujine

Program, v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti, bo dostopen zgolj na spletu, festival pa bo znova spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon. Letos so pri pisanju Bobrovega dnevnika pomagali otroci. Skupaj z bobrom Borom in bobrovko Brino so razmišljali o vprašanjih: kdo sem jaz, kdo si ti in kdo smo mi vsi skupaj. Na pisanih straneh pa so našli tudi prostor za ustvarjalne igrarije.

Program bodo tudi tokrat obogatile plesne predstave iz drugih držav, tokrat iz Avstrije in Francije. V Plesnem Teatru Ljubljana bo moč videti plesno predstavo Ponoči, ki prihaja z Dunaja (gostovanje je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana v sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana), v Centru kulture Španski borci pa bo gostovala predstava Vse, kar nas povezuje iz Francije. Prav tako iz Francije prihaja predstava Plesni korak, ki jo bomo izvedli v parku na Ambroževem trgu ob Cukrarni (gostovanje je podprl Francoski inštitut v Ljubljani). Obe francoski predstavi bosta izvedeni v koprodukciji z Zavodom EN-KNAP.

Novosti

Novost letošnjega programa je tudi predvajanje in skupno poslušanje radijskih iger. Te so del Festivala radijske igre za dojenčke in malčke, ki bo potekal med 26. in 28. marcem in nastaja v okviru mednarodnega projekta B-AIR, ob 60 letnici 3. programa Radia Slovenija – Programa Ars. Program zadnjega festivalskega dne, 28. marca, ki bo potekal v Stari mestni elektrarni, bo hkrati del Bobrov. Načrtovano je skupno poslušanje zvočnih del v javnem prostoru in sprehod ob poslušanju radijskih iger (za vrtce, otroke nižjih razredov osnovnih šol, pa tudi za družine z otroki). V okviru strokovnega in izobraževalnega programa bodo izvedli pogovore, okroglo mizo in zvočne delavnice na temo radijskih iger in pomembnosti poslušanja.

Spremljevalni dogodki

Program bodo tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki. Nekaj se jih bo začelo že pred sobotno otvoritvijo festivala.

V projektu Bobrove mlade oči se bodo učenci osnovne šole Riharda Jakopiča pod mentorstvom umetnice Teje Miholič seznanili s tehniko toplotnega tiska, ki nas v obliki dolgih trakov trgovinskih računov sicer spremlja v vsakdanjem življenju. Ugotavljali bodo, kako lahko umetnost osvetli nove možnosti uporabe povsem običajnih predmetov in kako lahko tiskalnik računov postane sredstvo za umetniško izražanje. 

Na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani bo na Čudežni klopi – zvočni instalaciji vse do 31. maja mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke. Kurirani izbori prinašajo raznolike književne glasove in se povezujejo z literarnim dogajanjem v mestu. Instalacija je zaživela maja 2021, tokrat pa boste lahko prisluhnili zvočnim vsebinam, ki jih je prispeval Pravljični studio.

Čudežno klop bodo odprli v soboto, 15. aprila, ob 11.00 z delavnico Odpotujmo v deželo slovenskih ljudskih pravljic.

Mestna knjižnica Ljubljana je v svojih enotah pripravila številne razstave ilustracij s spremljevalnimi dogodki.

V sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, z otroki iz vrtca Mladi rod in Urbanističnim studiem Prostorož poteka poslikava zidu pred zdravstvenim domom Bežigrad. Projekt finančno podpirata zavarovalnica Vzajemna in Rotary club Ljubljana.

Z Javnim zavodom Mala ulica smo pripravili Mestno Bobrovo pot, interaktivni igriv in zvedav sprehod po ulicah centra Ljubljane, poln izzivov.

Celoten program festivala si lahko ogledate na tej povezavi.