Zgodovinska sodba

Sodišče v Kanadi: "Pokazati nekomu sredinec je božja pravica!"

E. J.
10. 3. 2023, 12.55
Posodobljeno: 10. 3. 2023, 12.59
Deli članek:

Gesta "morda ni vljudna, morda ni džentelmenska, a kljub temu ne pomeni kazenske odgovornosti".

Profimedia
Nevljudna gesta je zaščitena kot del človekove pravice do svobode izražanja, je odločilo kanadsko sodišče.

Kazati sosedu sredinec morda ni vljudno, vendar je po kanadski ustavi ta gesta zaščitena kot del človekove pravice do svobode izražanja, je odločilo sodišče.

Sodnik Dennis Galiatsatos iz francoske province Quebec je v 26-stranski odločitvi zavrnil tožbo proti moškemu, ki je bil obtožen nadlegovanja sosede v predmestju Montreala, piše Guardian. "Če smo popolnoma jasni, ni kaznivo dejanje nekomu pokazati sredinca," je dejal v sodbi, izrečeni 24. februarja. "Kazanje sredinca je pravica, ki jo je dal Bog, z listino določena pravica, ki pripada vsakemu Kanadčanu," je dodal in se skliceval na kanadsko listino pravic in svoboščin.

Obtoženega, Nealla Epsteina, učitelja in očeta dveh otrok, je policija aretirala maja 2021 zaradi groženj in zmerjanja svojemu sosedu v Beaconsfieldu v Quebecu. Gesta "morda ni vljudna, morda ni vljudna, morda ni džentelmenska, a kljub temu ne pomeni kazenske odgovornosti," je odločil Galiatsatos. 

Sodnik je dodal, da je v tem primeru "sodišče pravzaprav nagnjeno k temu, da vzame celoten spis in ga vrže skozi okno", a tega ne bo storilo, ker "sodne dvorane v Montrealu nimajo oken".