Kultura

FOTO: Slikarska mojstra z umetnostjo povezala Slovenijo in Italijo

R.T.
9. 10. 2019, 10.52
Posodobljeno: 9. 10. 2019, 10.56
Deli članek:

Slovenska umetnica Patricija Simonič je skupaj z italijanskim slikarjem Pietrom Orsinijem konec tega meseca odprla razstavo v palači Pasi, v mestu Bagnacavallo blizu Ravenne.

P.R.
Viaggio artistico SI – IT

Naslov slikarske razstave je »Viaggio artistico SI – IT«, torej Umetniško potovanje in povezovanje dveh dežel - Slovenije in Italije. Gre za umetniško izražanje dveh slikarskih mojstrov, kot o tem pišejo v Italiji, ki sta se z uradnim odprtjem razstave javnosti predstavila 28. septembra. Lahko bi rekli, da so njuna dela popolna nasprotja, vendar sledijo k istemu umetniškemu cilju – avtentičnosti slikarskega izraza.

Orsinijevo umetnost definirajo krajine njegovega rojstnega kraja, ki ga slikar pozicionira v različna estetsko ovrednotena, morda že imaginarna okolja. Osebno doživljanje umetnosti in intenzivne barve združuje v mešani slog slikanja domače pokrajine. Orsinijeva dela tako temeljijo na kontaminaciji naivne umetnosti, od metafizičnosti do impresionizma.

P.R.
Viaggio artistico SI – IT

Simoničeva je širši slovenski javnosti poznanakot vizualna umetnica na področju likovne umetnosti, slikarstva in kiparstva. Zaznamujejo jo njena z intenzivno kompozicijo, monokromno barvno paleto in globokim duhovnim podtonom nabita platna, zasnovana v tradicionalnih pristopih slikanja. Kontinuiteto, ki opredeljuje delo Simoničeve, zaznamo v izredni naklonjenosti do linije in spretnosti, s katero jo uporablja v svojih likovnih delih. Za ljubitelje arhetipne umetnosti kot tudi sodobnejših stiliziranih slogov so njena dela nedvomno mikavna, saj vsebujejo svojsko estetiko in skladnost, iz katere veje neka transcendentalnost. Avtoričin obširen in najbolj znan opus del se ponaša z naslovom - Ona. Omenjeni opus je bil že večkrat predstavljen doma in v tujini.

Umetniški dogodek dveh slikarskih mojstrov se je odvijal v sklopu dogajanja »Festa di S. Michele a Bagnacavallo 2019«. Slikarsko razstavo Orsinija in Simoničeve si je v nekaj dneh ogledalo več tisoč obiskovalcev.

P.R.
Viaggio artistico SI – IT

P.R.
Viaggio artistico SI – IT